Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vrah z vysoké školy postřelil i tři lidi na ulici, na střeše pak spáchal sebevraždu

, aktualizováno 22. prosince 2023, 12:53

Útočník z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy po střelbě v budově na náměstí Jana Palacha se ještě snažil vraždit i ze střechy objektu. Postřelil tam tři lidi. Když se k němu blížili policisté, spáchal sebevraždu. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ředitel pražské policie Petr Matějček.

Jak Matějček popsal, útočník se po střelbě v budově skrýval na ochozu, měl dlouhou střelnou zbraň s optikou a střílel i po lidech na ulici. Zranil tři lidi a prostřelil dvě auta. Policisté střelbu opětovali z krátkých zbraní. Nakonec ale pachateli zůstala jen brokovnice s krátkým dosahem a podle Matějčka se zabil právě tou.

Potvrdil čtrnáct mrtvých a 25 zraněných, tři z nich jsou cizinci, jeden občan Nizozemska, dva občané Spojených arabských emirátů. Mrtvé už policisté ztotožnili a kontaktovali jejich rodiny. Zranění jsou podle ředitele pražské zdravotnické záchranné služby Petra Koloucha po operacích a jsou ve stabilizovaném stavu. Poraněni byli hlavně v oblasti hrudníky a břicha, někteří také na končetinách.

Informaci, že vrah z vysoké školy má na svědomí i muže a dvouměsíční dítě v Klánovicích, ale Matějček nepotvrdil. „Indície nám k tomu naprosto směřují. Nicméně čekáme na výsledky balistických testů,“ řekl Matějček. Dokud se jejich pracovní verze nepotvrdí, bude policie v lese stále udržovat bezpečnostní opatření.

Aleš Strach, vedoucí 1. oddělení obecné kriminality, ale povrdil, že střelec před činem zabil svého otce ve středočeské obci Hostouň. Do Prahy pak přijel městskou hromadnou dopravou. Policisté dostali zprávu o tom, že chce muž spáchat sebevraždu a kontrolovali budovu Filosofické fakulty v Celetné, kde měl mít ve dvě hodiny přednášku.

Povolení měl na osm střelných zbraní, z toho na dvě dlouhé. Do školy si také přinesl velké množství nábojů.

„Nahoře, když jsem viděl, jak to tam vypadá a co se dělo, tak jsem přesvědčen o tom, že rychlý zákrok a příjezd policistů na místo zabránil možnému dalšímu krveprolití a dalším obětem," řekl Matějček. Na chodbě byly podle něj odložené plné zásobníky střeliva.

Policie podle policejního prezidenta Martina Vondráška pracuje s verzí, že muž, který dnes na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy zastřelil třináct lidí, má na svědomí i smrt dospělého a dítěte z minulého pátku v Klánovickém lese.

Policisté na tiskové konferenci také popsali postup během celého zásahu. Událost oznámili na tísňovou linku před třetí hodinou, do pěti minut byli policisté na místě. Vzali si dlouhé zbraně. Ze začátku fungovala nekoordinovaná aktika. To znamená, že hlídky se mají co nejrychleji dostat do kontaktu s pachatelem, eliminovat nebo upoutat jeho pozornost.

Vstoupili do budovy a hledali ho, neslyšeli ale střelbu, museli ho proto hledat. Až od přítomních studentů se  dozvěděli, že je v horních patrech.

Během toho došlo i uzavření perimetru a jeho vyklizení. Prohledávali místnosti, od policistů venku dostali informaci, že je pachatel na střeše. Tam se pak přesunuli.

„Jakmile pachatel cítíl, že se kolem něj utahuje smyčka, zvolil obyklý postup a to je sebevražda,“ uvedl jeden ze zasahujících policistů.

Muž, který na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy zabil třináct lidí, nejdřív ve středočeské vesnici Hostouň na Kladensku zabil svého otce. Poté čtyřiadvacetiletý student této fakulty zamířil do Prahy. Policie pracovala s informací, že si chce...

Poté, co zjistili, že je mrtvý, poskytli zraněným první pomoc a začali je transportovat ven. Ve spolupráci se záchranáři vybrali bezpečné místo na jejich ošetření.

Ve třídě, která byla zasažena útokem nejvíc, protřídili zraněné. Jakmile byl připraven evakuační koridor, odnášeli raněné na improvizovaných nosítkách ven. Tak evakuovali všechny zraněné.

Poté postupně propátrávali budovu, násilím otevírali místnosti, kde se studenti správně zabarikádovali. Evakuované přesunuli do budovy Rudolfina.

Policie dnes ráno na svém účtu na síti X uvedla, že zná totožnost jedenácti z celkových čtrnácti obětí čtvrteční střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Českému rozhlasu Radiožurnálu později...

„Někoho může pozastavovat, že mají ruce nahoře a jdou před námi, ale uvědomme si, že mezi nimi skutečně mohl být ozbrojený pachatel," vysvětlil Matějček. Šířily se totiž i zprávy, že má vrah komplice.

S ohledem na událost vedení hlavního města s policií zřídilo bezplatnou krizovou linku 974 823 158, která funguje nonstop. Lidé se také mohou obrátit na odborníky z Intervenčního centra CSSP a RIAPSu na čísle 222 586 768. K dispozici je i Pražská linka důvěry 222 580 697, která je určena všem, kdo potřebují psychologickou pomoc a podporu. O pomoc podle Matějčka požádali i tři zasahující policisté.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, střelba, smrt, náměstí Jana Palacha, Praha, Filosofická fakulta, Univerzita Karlova

Vrah z vysoké školy postřelil i tři lidi na ulici, na střeše pak spáchal sebevraždu  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.