Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Vrah studentů nejdřív zabil svého otce, pak přijel střílet do Prahy

, aktualizováno 21. prosince 2023, 22:56

Muž, který na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy zabil třináct lidí, nejdřív ve středočeské vesnici Hostouň na Kladensku zabil svého otce. Poté čtyřiadvacetiletý student této fakulty zamířil do Prahy. Policie pracovala s informací, že si chce vzít život, hledala ho v budově v Celetné, kde měl mít přednášku. Ke svému činu se inspiroval v zahraničí.

Informaci o tom, že čtyřiadvacetiletý muž z obce Hostouň měl odjet do hlavního města Prahy s tím, že si chce vzít vlastní život, dostali policisté dnes ve 12:20.

V obci našli mrtvého muž a zjistili, že je to otec podezřelého. Student Filosofické fakulty Univerzity Karlovy měl mít ve 14 hodin přednášku v budově v Celetné a tam také policisté zamířili. „Tam jsem provedli evakuaci tohoto objektu a prováděli jsme další pátrací úkony po tomto muži,“ informoval na tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek.

První informaci o střelbě na Náměstí Jana Palacha pak policie dostala minutu před třetí, hlídky na místě byly za pár minut, zásahová jednotka dorazila za patnáct minut. Bezvládné tělo střelce objevili na jednom z ochozů budovy.

Identitu vraha ale Vondrášek nepotvrdil. „Pracujeme s verzí, že je to člověk, po kterém jsme v souvislosti s tou událostí na Kladensku vyhlásili pátrání. Vzhledem k devastujícímu zranění, které podezřelý před svou smrtí utrpěl, nemůžeme na sto procent v tuto chvíli potvrdit jeho totožnost," řekl Vondrášek. Zatím podle něj není jasné, zda se zastřelil sám nebo ho zabil zásah některého z policistů.

Na náměstí Jana Palacha dnes v Praze zasahovali u ohlášené střelby ve škole policisté i další složky integrovaného záchranného systému. Na místě zemřelo třináct lidí a dalších pětadvacet bylo zraněno. Policie budovu evakuovala, útočník, student...

Vondrášek také aktualizoval počet zemřelých, je to čtrnáct lidí včetně střelce, dalších 25 je zraněných. Dodal, že střelec byl legální držitelem několika střelných zbraní. 

Policejní prezident také zmínil, že se střelec inspiroval podobným činem v zahraničí, zřejmě letošní střelbou v Rusku.

„Prověrkou, kterou provedla Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě, nebylo zjištěno k tomuto muži v minulosti vůbec nic závadového," dodal Vondrášek. Tato centrála bude masovou vraždu a sebevraždu vyšetřovat. 

Policisté ještě nezačali se ztotožňováním zastřelených, prostor musí být nejdřív bezpečný. Veřejnost požádal Vondrášek o trpělivost.

S ohledem na událost vedení hlavního města s policií zřídilo bezplatnou krizovou linku 974 823 158, která funguje nonstop. Lidé se také mohou obrátit na odborníky z Intervenčního centra CSSP a RIAPSu na čísle 222 586 768. K dispozici je i Pražská linka důvěry 222 580 697, která je určena všem, kdo potřebují psychologickou pomoc a podporu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Trans Hospital Plus

Štítky policie, smrt, střelba, Filosofická fakulta, Univerzita Karlova, student

Vrah studentů nejdřív zabil svého otce, pak přijel střílet do Prahy  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.