Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Soud pustil z vazby důchodkyni, která podle obžaloby vraždila v Praze se zubařkou

Učitelku v důchodu, která čelí společně se středočeskou zubařkou obžalobě z vraždy muže v Praze, propustil soud z vazby. Vyšlo to najevo při dnešním zasedání, při němž pražský městský soud rozhodoval o vazbě druhé obžalované. Soud chtěl dnes původně zahájit hlavní líčení, propuštěné seniorce se mu ale nepodařilo předvolání doručit včas. Proces proto začne až 26. dubna.

Muž zemřel na otravu

Dvaatřicetiletá zubařka a pětašedesátiletá důchodkyně podle obžaloby usmrtily zubařčina partnera po půlnoci na 4. října 2022 v bytě důchodkyně v pražských Hájích. Obžaloba uvádí, že vystudovaná doktorka pedagogiky předtím zubařku utvrzovala v tom, že musí muži vyhovět v jeho přání zemřít.

Podle státní zástupkyně pak muž dobrovolně spolkl lék, který měl zklidňující a hypnotické účinky. Zubařka ho poté řízla skalpelem do třísla a na zápěstí a vpíchla mu celkové anestetikum. Právě na akutní otravu touto látkou muž podle obžaloby zemřel.

Ženy čekaly na hlavní líčení v pankrácké vazební věznici. U starší z nich ale Obvodní soud pro Prahu 4 nedávno rozhodl o tom, že obavy z pokračování v trestné činnosti či z jejího útěku již netrvají. Státní zástupkyně si proti tomu podala stížnost, kterou ale městský soud minulý čtvrtek zamítl, a žena se tak dostala na svobodu.

Ženy si myslely, že tělo zmizí

Obě ženy čelí obžalobě z vraždy, za což jim hrozí 12 až 20 let vězení. Obhajoba se závěrem státního zastupitelství nesouhlasí. „Mám za to, že tato právní kvalifikace rozhodně není na místě," řekla dnes novinářům u soudu advokátka starší z žen Tereza Sejkorová.

V úvahu by připadal i trestný čin účast na sebevraždě, za který lze uložit maximálně tříleté odnětí svobody. Spáchá ho ten, „kdo jiného pohne k sebevraždě nebo jinému k sebevraždě pomáhá". Státní zástupkyně nicméně vychází podle informací ČTK z toho, že usmrcený muž si při činu nepočínal aktivně a nevyvíjel žádnou činnost směřující k jeho skonu.

Obě ženy s mrtvým mužem zůstaly v bytě. Podle obžaloby vyčkávaly u jeho postele, až jeho tělo zmizí, protože jim to před svou smrtí sliboval. Když tělo do dalšího dne nezmizelo, uklidily, převlékly se a došly věc společně oznámit na policii. Podle některých informací ženy patřily k duchovnímu společenství. Znalecký posudek z oboru religionistiky ale v kauze zatím nevznikl.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vězeňská služba ČR

Štítky vražda, soud, obžaloba, důchodkyně, zubařka, vazba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud pustil z vazby důchodkyni, která podle obžaloby vraždila v Praze se zubařkou  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.