Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Všechny obchody budou smět otevřít od 10. května

Všechny maloobchody podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou smět otevřít definitivně od 10. května. Podle ministra to dnes schválila vláda. Podmínkou byl původně pokles počtu nakažených koronavirem za sedm dní pod 100 na 100 tisíc obyvatel.

Představitelé vlády mluvili v poslední době o možném obnovení maloobchodního prodeje od 3. května. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ale na začátku týdne řekl, že se pravděpodobně této hranice podaří dosáhnou až koncem prvního květnového týdne. Momentálně počet potvrzených případů nemoci covid-19 v ČR činí 146 na 100 tisíc lidí.

Obchody budou definitivně otevřeny 10. května, bez ohledu na vývoj,“ potvrdil ministr Havlíček.

Rotační výuka 2. stupně ZŠ v šesti krajích a Praze

Od pondělí 3. května se budou moci do základních škol vrátit žáci druhého stupně v šesti krajích a hlavním městě. Kromě už dříve avizovaných Karlovarského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje se pro ně otevřou školy i ve Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze. Budou mít takzvanou rotační výuku, při které se třídy střídají po týdnu ve škole a doma. Platit to bude i pro nižší stupeň víceletých gymnázií. Schválila to dnes vláda. Ve zbytku Česka budou mít žáci druhého stupně nadále distanční výuku.

V sedmi uvedených regionech s nejnižším počtem nově nakažených koronavirem také budou moci chodit všechny děti do školek, sdělila Lednová. V ostatních krajích je budou dál navštěvovat jen předškoláci nebo děti zdravotníků a dalších vybraných profesí. Už toto pondělí se MŠ naplno otevřely v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji.

Při postupném návratu žáků do škol postupuje ministerstvo nyní regionálně podle počtu nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, klesnout musí pod 100 za posledních sedm dní. Celostátně je teď v ČR týdenní průměr výskytu koronaviru 146 případů na 100 tisíc obyvatel.

Školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina již řadu týdnů předtím. Prezenčně byly možné individuální konzultace. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základní školy se začali střídat po týdnech v rotační výuce. Bez ní se učí školáci z malých škol do 75 dětí a žáci speciálních škol. Od 19. dubna mají žáci druhého stupně a středních škol možnost skupinových konzultací v počtu do šesti dětí. Toto pondělí se pak obnovila praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol.

Povinné je testování na covid-19. Výjimkou jsou mateřinky v regionech s nižším výskytem nákazy, kde jsou školky otevřené kompletně. V mateřských školách se nikde nemusí nosit ani roušky či respirátory, které jsou jinak ve vyšších stupních škol rovněž povinné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, rozvolnění, obchody, COVID-19, Karel Havlíček, ANO 2011, Česko, Petr Arenberger, Praha, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechny obchody budou smět otevřít od 10. května  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.