Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V O2 universum v Praze vznikne do konce ledna velkokapacitní očkovací centrum

V O2 universum v pražské Libni vznikne jedno z velkokapacitních očkovacích center. Na twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), který se byl na místě podívat. Jeho poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula České televizi řekl, že centrum, v němž by se aplikovaly vakcíny proti covidu-19, by mělo být zprovozněno do konce ledna.

Největší sál má kapacitu 4500 lidí

Komplex O2 universum navazuje na O2 arenu z jižní strany, má rozlohu téměř 50 tisíc metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Největší sál má kapacitu 4500 lidí. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Ministerstvo zdravotnictví dříve dostalo nabídku také v O2 areně nebo do Kongresového centra umístit nemocnici, jež byla nakonec postavena na výstavišti v Letňanech. Tehdejší ministr Prymula v říjnu uvedl, že většina prostoru O2 areny by byla nevyužitelná, neboť jej tvoří ochozy pro diváky.

Záloha v Letňanech

Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila na konci října kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Umístěna byla v halách letňanského výstaviště, využita zatím nebyla. Postarat se může o 500 pacientů. Podle dřívějších informací by byla využívána pro následnou péči, umístěni by v ní tak byli pacienti s covidem-19 na doléčení. Sloužit by také mohla pro pacienty, kteří se kvůli karanténě zatím nemohou vrátit domů nebo třeba do domovů důchodců.

Spuštěna by byla v okamžiku, kdy dojdou kapacity v "kamenných" nemocnicích. Na místě by byli nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci, které armáda v případě aktivace stáhne z jiných nemocnic. Ty by se tak musely vypořádat s poklesem počtu personálu.

Premiér Babiš s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) ve středu navštíví druhou záložní nemocnici v areálu brněnského výstaviště. Konají se tam zátěžové zkoušky na velkokapacitní očkování proti covidu-19, postarat se může o 300 pacientů ve stabilizovaném stavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook O2 universum

Štítky koronavirus, očkování, O2 universum, Praha, O₂ universum, Andrej Babiš, Roman Prymula, ANO 2011, nemocnice, Česká televize, Libeň, pacient, kongresové centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V O2 universum v Praze vznikne do konce ledna velkokapacitní očkovací centrum  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.