Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zmírňují se opatření proti koronaviru, týkají se obchodů či shromažďování

Od pondělí 23. listopadu se v Česku zmírňují některá opaření, která zavedla vláda proti šíření koronaviru. Důvodem rozvolnění je zlepšení epidemické situace podle protiepidemického systému PES. Pro Česko v něm platí ode dneška čtvrtý stupeň místo nejtvrdšího pátého. Zkracuje se třeba doba zákazu nočního vycházení, déle mohou být otevřeny obchody a výdejní okénka restaurací. Lidé se také mohou shromažďovat ve větším počtu než dosud, třeba i na svatbách, pohřbech a při bohoslužbách.

Čtvrtý stupeň systému PES

Vláda v pátek schválila přesun do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Ve čtvrtém stupni je povoleno setkávat se venku až šestičlenné skupince. Zákaz vycházení místo současných 21 hodin je posunut až na 23. hodinu. Do stejné doby se také může prodložit otevírací doba obchodů nebo výdejních okének restaurací. Nadále však platí zákaz pití alkholu na veřejných místech.

Výjimka pro rodiče s kočárky v obchodech

V obchodech dále platí nařízení, podle kterého musí na zákazníka připadat 15 metů čtverečních provozní plochy. Dále trvá zákat prodeje v neděli a ve státní svátky. Nově bude platit tam, kde prodejce vyžadují vstup s vozíkem, výjimka pro matky a otce s kočárky. Do kapacity obchodu se nebudou počítat děti do šesti let. Nová výjimka ode dneška platí pro prodejny se zbraněmi a střelivem, které mohou otevřít kvůli potřebnému odstřelu diokých prasat, a to především na severu Čech, kde hrozí přenesení afrického moru prasat z Německa nebo Polska.

Na svatbě či pohřbu může být až 20 lidí

Teoretické i praktické záverečné testy mohu ode dneška pořádat autoškoly. Dále zakázané jsou však cvičné jízdy. Zástupci z oboru proto předpokládají, že zájem o zkoušky nebude velký.

Maximální počet účastníků svateb, pohřbů nebo bohoslužb se zvyšuje z nynějších 15 na 20. Do divadelních a koncertních sálů nebo třeba od muzeí a galerií se lidé stále nedostanou, platí ovšem rozvolnění, podle kterého se divadelní představení a koncerty mohou konat bez diváků třeba pro televizní natáčení nebo internetové přenosy. Lidé si mohou ode dneška vyzvedávat výpůjčky v knihovnách z výdejních okének, dosud bylo možné jen bezkontaktní půjčování knih.

Divadlo, koncerty i muzea zůstanou uzavřená. Produkce se bude moct streamovat

S přechodem do nižšího stupně platných opatření proti šíření koronaviru, jak je stanoví protiepidemický systém PES, zůstanou pro veřejnost stále uzavřená divadla, koncertní sály, muzea i galerie. Kulturní produkce, jichž se běžně účastní diváci,...

Šíření koronaviru zpomaluje

Šíření koronaviru zhruba v posledních dvou týdnech oslabuje, v minulém týdnu jen jednou denní přírůstek překročil 6000. Skóre PES, které vedle počtu nově nakažených zohledňuje i množství seniorů mezi nimi nebo podíl pozitivních mezi testovanými, se tak ve čtvrtém stupni drží už dva týdny.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, COVID-19, opatření, PES, zmírnění, vláda, obchod, Česko, Protiepidemický systém České republiky, svatba, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmírňují se opatření proti koronaviru, týkají se obchodů či shromažďování  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.