Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Ze Zlínského kraje do Motola dnes sanitky převezly pět pacientů s koronavirem

V pátek 6. listopadu hodinu po poledni dorazily sanitky s pěti pacienty, kteří jsou ve vážném stavu na plicní ventilaci, do pražské Fakultní nemocnice v Motole. Sanitky vyrazily dopoledne ze Zlínského kraje, jedna ze Zlína, dvě z Uherského Hradiště a dvě z Kroměříže, jelikož tamní nemocnice jsou na hraně kapacitních možností. Všichni převážení pacienti jsou v umělém spánku. Ihned po příjezdu začali pacienty zdravotníci převážet na jednotku intenzivní péče.

Všichni převážení pacienti byli na plicní ventilaci

Po celou dobu jízdy byli pacienti napojeni na plicní ventilaci. Jedná se o čtyři muže a jednu ženu ve věku 44 až 64 let. Všichni mají kromě koronaviru nějaké další zdravotní potíže, jeden z pacientů například před delší dobou absolvoval transplantaci plic.

V Motole byli pacienti umístěni na dřívější oddělení pro pacienty v dlouhodobě vegetativním stavu, které bylo předělání na jednotku intenzivní péče pro pacienty s koronavirem. „Je tam nejšpičkovější technika, kterou můžeme pacientům poskytnout,“ uvedl náměstek nemocnice Martin Holcát.

Ihned po převozu čekalo na pacienty přeložení na normální lůžka a přepojení z transportních na velké ventilátory. Poté budou lékaři pokračovat v léčbě, kterou zavedli lékaři ve Zlínském kraji, doplnil přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Vymazal. 

Výjimečný a medicínsky i logisticky náročný převoz

Na zvláštní jednotce intenzivní péče je podle náměstka Holcáta dvacet ventilovaných lůžek, která jsou po převozu zaplněna. Vymazal dodal, že v případě potřeby by bylo možné na jednotku doplnit další tři lůžka, v celé nemocnice je pak podle něj s ohledem na personál možné zmobilizovat ještě patnáct lůžek s ventilátory.

V každé sanitce byl lékař. V doprovodném voze byl poté náhradní materiál a kyslíkové bomby, kdyby nastala nějaká nečekaná situace nebo se vozy dostaly do kolony. 

Podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka je nyní v Motole volných 340 lůžek s kyslíkm a 40 intenzivních. „Je ale třeba si uvědomit, že jsme superspecializované pracoviště pro celou Českou republiku, takže když se někde stanou nějaké problémy nebo bude třeba transplantace, tak my tu kapacitu musíme mít,“ dodal. Případný další převoz dalších pacientů s covidem-19 podle něj záleží na Národním dispečinku intenzivní péče, který pro koordinaci vznikl.

Převoz pěti pacientů napojených na plicní ventilaci najednou je výjimečná a medicínsky i logisticky náročná akce. Pražská záchranná služba po příjezdu sanitek k Praze žádala na twitteru řidiče o ohleduplnost a umožnění hladkého průjezdu hlavním městem.

Na Zlínsku jsou na hraně kapacity

Nemocnice ve Zlínském kraji jsou na hraně kapacitních možností, ve čtvrtek v nich bylo již 482 covid-19 pozitivních pacientů. Intenzivní péči potřebuje přes sto pacientů s koronavirem i jinými diagnózami, zbývající kapacity jsou již omezené. Na konci minulého týdne proto nemocnice začaly s přesuny covidových pacientů do nemocnic v jiných krajích. Do čtvrtka dosud přeložily na standardní lůžka 27 pacientů, dnes poprvé vezly pacienty do pražské nemocnice, navíc ve vážném stavu.

Ohodnoť článek

Foto Twitter Fakultní nemocnice v Motole

Štítky nemocnice, koronavirus, Praha, Zlínský kraj, Motol, pacient, COVID-19, Fakultní nemocnice v Motole, Zlín, Kroměříž, Uherské Hradiště, Martin Holcát, Tomáš Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Ze Zlínského kraje do Motola dnes sanitky převezly pět pacientů s koronavirem  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.