Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ode dneška platí omezení počtu osob na svatbách a pohřbech na třicet účastníků

Svatby a pohřby se v Česku od dnešního dne mohou konat jen s omezeným počtem účastníků, podle vládních opatření jich může být třicet. Do včerejška platila pro tyto akce výjimka a mohlo si jich účastnit libovolné množství lidí.

Výjimka pro podniky, kde se uskuteční oslava nebo hostina

Svatební oslavy a pohřební hostiny mohou být od pondělí jen do půlnoci. Od minulého týdne jsou přitom restaurace, bary či kluby zavřené a lidé si v nich mohou jídlo koupit jen ve výdejových okénkách. Podle vládního nařízení mají ale svatební oslavy a smuteční hostiny v provozovnách stravovacích zařízení výjimku. Pokud se v nich uskuteční nejpozději následující den po svatbě či pohřbu, mohou ji uskutečnit, ale musí zavřít nejpozději o půlnoci.

Podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by do konce nouzového stavu měl zatím platit i limit pro svatby a pohřby. Pak bude možné maximální počet účastníků zvýšit, pokud se vývoj epidemie zlepší.

Kvůli počtu nakažených koronavirem vláda od minulé středy zpřísnila opatření. Vedle restaurací, barů a klubů zavřela také všechny typy škol, s výjimkou mateřských a speciálních, a omezila shromažďování na nejvýše šest lidí. Zakázáno je také pít alkohol na veřejnosti. Většina opatření platí zatím do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu.

Snaha o snížení čísla R

Ministr zdravotnictví Prymula a premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden uvedli, že protikoronavirová opatření se budou postupně uvolňovat podle toho, jak se podaří snížit takzvané reprodukční číslo.

Reprodukční číslo, neboli číslo R, popisuje průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Toto číslo se podle epidemiologů v pátek dostalo na 1,4 z víkendových 1,5. Prymula zároveň uvedl, že nakažení koronavirem budou přibývat ještě deset dní až dva týdny, tedy do konce října.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky svatby, pohřby, omezení, koronavirus, pohřeb, svatba, Česko, Roman Prymula, slavnost, ANO 2011, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška platí omezení počtu osob na svatbách a pohřbech na třicet účastníků  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.