Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé v karanténě nesmí třídit odpad. Přečtěte si, jak správně vyhodit roušku

Kde roušku sehnat, jak se o ni starat a kdy a kde si ji nasadit, to jsou obecně známé věci. Moc se však nemluví o správné likvidaci roušek, respirátorů a rukavic. Ta vyžaduje dávku opatrnosti a ohleduplnosti. Za žádných okolností by tyto pomůcky neměly končit pohozené v ulicích, na parkovištích ani v parcích, protože představují zdravotní riziko.

Pracovníci se s pohozenými rouškami potkávají častěji

Vůbec nejjednodušší je podle Pražských služeb ochranné pomůcky hodit do popelnice či do koše na směsný komunální odpad. V ideálním případě by rouška měla být v odpadu zabalená do mikrotenového sáčku. Z košů putuje odpad do kotlů malešického zařízení na energetické využití odpadu – ZEVO. „Spalování kontaminovaného odpadu za vysokých teplot je za stávající epidemiologické situace nejlepším řešením. Malešické kotle spalují odpad při teplotách okolo 1100 až 1200 stupňů celsia,“ říká tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Největší pražská svozová společnost potvrzuje, že její pracovníci se s pohozenými rouškami potkávají častěji. „Zatím nejde o záplavu, kterou jsme mohli vidět na fotografiích z některých světových metropolí, nicméně určitý nárůst vidět je,“ pokračuje mluvčí a dodává, že lidé by se za žádných okolností neměli snažit třídit.

Domácnosti v karanténě nebo potvrzenou nákazou nesmí třídit

Pokud běžná domácnost, tedy bez karantény a nákazy, vyhazuje ochranné pomůcky, je vhodné je zabalit do plastového sáčku a ten pak následně vložit do pytle, který je vyhozen do odpadové nádoby. Domácnosti v karanténě či s potvrzenou nákazou se musí chovat ještě obezřetněji. „Je nutné používat plastové pytle s tloušťkou stěny minimálně 0,2 milimetru nebo používat dva pytle, přičemž ten vnější je nutné ošetřit desinfekci. Pro tyto dva typy domácnosti platí, že nesmí třídit opad,“ zdůraňuje Mana.

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka je klíčové, aby do kontaktu s použitými ochrannými pomůckami nepřišli pracovníci svozových společností ani další lidé. „Za daných okolností je opatrnost a ohleduplnost na místě. Praha má výhodu, že disponuje kvalitním zařízením na energetické využití odpadu, které je schopné fungovat a plnit svou klíčovou roli za dané pandemické situace i přes probíhající rekonstrukci,“ uzavírá Petr Hlubuček.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky odpad, rouška, tříděný, Praha, karanténa, Pražské služby, Petr Hlubuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v karanténě nesmí třídit odpad. Přečtěte si, jak správně vyhodit roušku  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.