Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V rámci Památného dne sokolstva si dnes lidé v Tyršově domě připomenou oběti sokolů za druhé světové války

Památný den sokolstva je poctou všem členům a členkám Sokola, kteří během téměř 160 let existence spolku obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost. Od roku 2019 je tento den zařazen do kalendáře významných dnů České republiky. Lidé si připomenou tisíce obětí sokolů a sokolek, kteří obětovali své životy v době první a druhé světové války i komunismu. Kvůli epidemickým opatřením budou však letos oslavy v omezenějším rozsahu.

Během noci ze 7. na 8. října 1941 podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí.

Tragická událost z roku 1941

Datum 8. října bylo zvoleno jako připomínka tragických událostí roku 1941. V noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo v rámci „Akce Sokol“ zatklo na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Ti byli mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů. Podle odhadů celkem za druhé světové války bylo zavražděno nebo zemřelo v boji asi 5000 sokolů.

Nejvýznamnějším skutkem sokolského odboje se pak stala spolupráce při atentátu na Reinharda Heydricha, který by se bez doslova sebevražedné pomoci sokolů nemohl nikdy uskutečnit.

František Pecháček

Jako symbol Památného dne sokolstva byl vybrán František Pecháček, sportovec, československý olympionik, sokolský činovník, autor legendární sletové skladby mužů z roku 1938 nazvané „Přísaha republice“. Jako jeden z čelných představitelů domácího odboje byl v roce 1944 umučen nacisty. Poslední slova Františka Pecháčka pronesená ke spoluvězňům zněla:

Sbohem, bratři, vím, že jdu na smrt, ale nebojím se jí. Statečný muž umře jednou, jen zbabělci umírají stokrát. Umřu s klidem, protože vím, že naše oběti nebyly marné.“

Sokolská organizace, kterou v únoru 1862 založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner, měla velké zásluhy na proniknutí tělovýchovné činnosti mezi nejširší vrstvy obyvatel. V současnosti má Sokol asi 160 tisíc členů a funguje ve zhruba 1000 městech a obcích. Kromě Česka jsou jeho jednoty i v dalších zemích, kde žijí čeští krajané.

Vzpomínat se bude v Tyršově domě

Hlavní pietní akt Památného dne sokolstva se uskuteční od 15:00 v Tyršově domě na Malé Straně za účasti předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), předsedy Sněmovny Radka Vondráčka a premiéra Andreje Babiše (oba ANO).

Počet lidí u pietního místa bude letos kvůli protiepidemickým opatřením omezen na 20. Vedle pozvaných politiků a starostky České obce sokolské Hany Moučkové se aktu zúčastní také Dagmar Evaldová, která je poslední žijící svědkyní Akce Sokol, při které nacisté v roce 1941 zahájili likvidaci sokolské organizace.

Tramvaje a autobusy ozdobené sokolskými vlaječkami

Pietní akty se budou konat také na řadě dalších míst. Ve městech vyjedou tramvaje a autobusy ozdobené sokolskými vlaječkami. Úřady a instituce vyvěsí sokolské prapory. Na Pražském hradě bude v poledne při slavnostním střídání Hradní stráže k vidění přehlídka praporů, které Sokol obdržel od československých a českých prezidentů.

Kolem 18:30 se měl na Kampě pod Karlovým mostem v Praze konat Večer sokolských světel, při němž sokolové tradičně pouštějí po Vltavě lodičky se svíčkami jako vzpomínku na své oběti. Akce byla sice oficiálně zrušena, podle organizátorů je ale možné, že se ji pražští sokolové zúčastní spontánně.

Ohodnoť článek

Foto Ludek / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), Twitter PID

Štítky Sokol, Tyršův dům, sokolové, Památný den sokolstva, historie, druhá světová válka, Česká obec sokolská, Palác Michny z Vacínova, Česko, Reinhard Heydrich, nacismus, František Pecháček, Andrej Babiš, Miroslav Tyrš, Miloš Vystrčil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rámci Památného dne sokolstva si dnes lidé v Tyršově domě připomenou oběti sokolů za druhé světové války  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.