Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ministr Prymula zřejmě na dalším jednání vlády navrhne nouzový stav

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) zřejmě již na dalším jednání vlády navrhne nouzový stav. To by se mělo uskutečnit již příští pondělí. Řekl to na dotaz serveru Respekt.cz. Podle něj chce Prymula vyhlásit nouzový stav, aby stát mohl přistoupit k dalším opatřením proti šíření nemoci covid-19. Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, jehož rozhodnutí pak vláda může schválit, či zrušit. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných živelních, ekologických nebo průmyslových katastrof, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.

„Udělat to určitě musíme.“

Udělat to určitě musíme. Bez toho moc šance není. Já myslím, že to bude na prvním jednání vlády,“ řekl Prymula serveru Respekt.cz.

Prymula již dříve uvedl, že ve středu nebo v pátek dojde k vyhlášení dalších opatření, která se týkají omezení shromážďování na maximálně deset až dvacet lidí. Výjimku by měly mít svatby, kde by mohlo být v jednu chvíli až třicet osob. Podle Prymuly se také povede debata o zavedení distanční výuky na středních školách.

Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) řekl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že vyhlášení nějaké formy mimořádného stavu by bylo potřeba zvážit, pokud by došlo k výpadku zdravotnického personálu. Podle Hamáčka ale stát zatím zvládá situaci kolem covidu-19 standardními prostředky. Sám Prymula ještě minulý týden v úterý při svém uvedení do úřadu ministra řekl médiím, že vyhlášení nouzového stavu zatím není nutné. Nevyloučil ale tehdy, že by si to situace mohla vyžádat za jeden či dva týdny.

Nouzový stav?

Prymula podle Respektu zvažuje vyhlášení nouzového stavu i kvůli předchozím právním sporům kolem opatření, která kvůli koronaviru na jaře vyhlašovalo ministerstvo zdravotnictví. Soud 23. dubna rozhodl o zrušení čtyř opatření ministerstva, která omezila volný pohyb, maloobchod či služby v provozovnách. Vláda pak musela omezení přijmout jako krizová opatření v nouzovém stavu.

Jarní nouzový stav byl první v novodobé historii země, jehož příčinou nebyly živelní pohromy jako povodně či větrné smrště a trval zhruba dva měsíce od 12. března do 17. května. Jedním z jeho důsledků je, že soudy za přestupky a trestné činy spáchané v této době udělovaly přísnější tresty, než by mohl v běžném stavu.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, COVID-19, nouzový stav, Česko, Roman Prymula, vláda, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Jan Hamáček, ČSSD, Česká televize, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Prymula zřejmě na dalším jednání vlády navrhne nouzový stav  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.