Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražský magistrát vytipoval rezervní místa pro pacienty s lehčím průběhem koronaviru

Prostory Městské nemocnice následné péče ve Vysočanech, jedno patro Domova pro seniory Zahradní město nebo jeden prázdný pavilon Psychiatrické nemocnice Bohnice. Právě tyto lokality patří mezi místa, která pražský magistrát vyčlenil pro klienty pobytových služeb s mírným nebo bezpříznakovým průběhem onemocněním covid-19.

„Musíme počítat se zaplněním lůžek v nemocnicích.“

Některé z těchto kapacit by pak mohly být využity i pro jiné pacienty, kteří potřebují následnou péči. Hlavní město chce být připraveno na situaci, kdy by fakultní nemocnice potřebovaly rychle uvolnit naplňující se akutní lůžka a ve státních nemocnicích by chyběly kapacity následné péče.

Lůžka mají sloužit pro klienty domovů pro seniory, kteří mají lehčí průběh nebo se z onemocnění zotavují. Státní nemocnice je na jaře nepřijímaly a v domovech pro seniory pro ně není možné zajistit dostatečná karanténní opatření.

Praha má nejvíce nakažených a musíme počítat se situací, kdy by se akutní lůžka v nemocnicích zřizovaných státem zaplnila. Pro tento případ jsme připravili nové prostory pro pacienty s lehčím průběhem onemocnění a pro následnou péči. O možnostech jsem informoval členy Ústředního krizového štábu, stejně jako jsme je požádali o pomoc se zajištěním personálu, který zatím pro nové prostory nemáme,” řekl primátor Zdeněk Hřib.

Vlastní vchod a oddělené provozy

Mezi místy vytipovanými pro tento účel jsou prostory Městské nemocnice následné péče ve Vysočanech, jedno patro Domova pro seniory Zahradní město a jeden prázdný pavilon Psychiatrické nemocnice Bohnice.

Některé z těchto kapacit mohou být využity i pro jiné pacienty, kteří již nepotřebují akutní lůžkovou péči, avšak s ohledem na jejich zdravotní stav je stále není možné propustit do domácího ošetřování.

Podle radní pro sociální politiku a zdravotnictví Mileny Johnové by nejdříve měly být vyčerpány všechny možnosti ve zdravotním sektoru. „Až následně by přicházelo v úvahu využití kapacity zařízení sociálních služeb. Pokud by k jejich využití došlo, bude se jednat pouze o místa, v nichž je možné zajistit vlastní vchod a oddělené provozy. Na prvním místě pro nás bude vždy zajištění bezpečí stávajících klientů a personálu služby,“ dodala.

Městská nemocnice následné péče, psychiatrická nemocnice i domov pro seniory

V Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech se v těchto měsících rekonstruují tři z pěti pater a pro následnou péči o tyto pacienty je připravená vyčlenit část postupně uvolňovaných kapacit.

Praha má také pronajatý nevyužívaný pavilon v Psychiatrické nemocnici Bohnice, kde se o prázdninách uskutečnilo celostátní cvičení Českého červeného kříže ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou hl. města Prahy a místo se plně osvědčilo pro přijetí covid-19 pacientů.

Lůžka pro pacienty poskytne také jedno patro nově zrekonstruovaného objektu Domova pro seniory Zahradní město. V jednom z volných pater se nyní připravuje nouzová odlehčovací služba pro seniory, kteří přijdou o péči, protože rodina nebo pracovníci služby budou muset do karantény či izolace. Poslední patro v tomto objektu je rezervní. V tomto objektu lze vyčlenit jeden výtah a jeden vchod výhradně pro koronavirový provoz. Nedocházelo by pak k žádnému křížení cest a infikování čistých provozů.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu, Domov pro seniory Zahradní Město

Štítky koronavirus, COVID-19, Praha, nemocnice, pacient, Pražský magistrát, Psychiatrická léčebna Bohnice, Vysočany, Zdeněk Hřib, Milena Johnová, Český červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský magistrát vytipoval rezervní místa pro pacienty s lehčím průběhem koronaviru  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.