Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V Praze budou od 9. září znovu povinné roušky v obchodech, v noci zavřou bary

Z důvodu zhoršující se epidemiologické situace v souvislosti s nákazou koronavirem v Praze bude od příští středy znovu povinné nosit roušky v obchodech a v nákupních centrech. Od příští středy bude také platit uzavření provozoven stravovacích služeb od půlnoci do 6.00 ráno. Toto opatření má cílit především na noční kluby a bary.

Situace se nelepší

Podle slov šéfky pražských hygieniků Zdeňky Jágrové opatření druhého zmiňovaného reagují na srpnové výskyty onemocnění, které vyplývají z návštěv barů a nočních klubů, které se významně podílejí na šíření tohoto onemocnění. Bohužel nedošlo ke zlepšení situace a Praha i nadále zůstává oranžová.

V hlavním městě zůstane rovněž povinné nosit roušky v hromadné dopravě a ve všech vnitřních prostorách nádražních budov i na Letišti Václava Havla. Co se týče celého Česka, tak se opatření týkající se nošení roušek při cestách hromadnou dopravou, návštěv úřadů, zdravotnických a sociálních zařízení vrátilo 1. září.

Povinnost nosit roušky se nebude týkat bazénů či sportovních hal, to je ale spíš výjimka. V podstatě se podle slov Jágrové pod střechou roušky nosit budou.

Roušky jsou zásadní

Podle Zdeňky Jágrové jsou roušky zásadní opatření. „Je to jedno z mála opatření, která můžeme činit, která nejsou velkým zásahem do fungování obyvatel,“ uvedla. Hygiena podle ní k novým opatřením přistupuje kvůli tomu, aby omezila přenos nákazy a nedopustila růst nemocnosti.

Čas na přípravu

Aby se na nová opatření mohli provozovatelé barů a restaurací připravit, opatření nezačnou platit hned. Jágrová dodala, že záměrně nová opatření nebudou platit od pondělí, aby se vyvarovalo ekonomických ztrát, kdy bary mají nakoupeno již nějaké zboží.

Rekordních 168 nakažených v Praze za den

Ke včerejší 18. hodině v hlavním městě přibylo rekordních 168 nakažených. Celkem bylo v Praze od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy, zaznamenáno 5470 nakažených. Podle hlavní hygieničky je naštěstí většina těchto onemocnění bezpříznaková nebo s lehkými příznaky a dají se tak dobře zvládnout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, roušky, obchody, zavřené bary, Praha, rouška, Zdeňka Jágrová, nemoc, Česko, Letiště Václava Havla, obchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze budou od 9. září znovu povinné roušky v obchodech, v noci zavřou bary  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.