Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes přiletělo do Prahy poslední letadlo s materiálem z Číny. Dohromady přiletělo 62 milionů roušek

Dnes ráno přiletělo do Prahy poslední letadlo se zdravotnickým materiálem, který v Číně nakoupilo české ministerstvo vnitra. Uvedl to mluvčí hasičského záchranného sboru Rudolf Kramář. Lety byly zahájeny 20. března. Od té doby přivezlo padesát letadel asi 2000 tun roušek, respirátorů a dalšího materiálu. Česká republika zaplatila skoro čtyři miliardy korun.

Poslední letadlo dnes po sedmé ráno

Letadlo přistálo v Ruzyni dnes krátce po sedmé hodině ranní. „Dnes nemáme 23 nákladních aut, ale vystačíme si s osmi, jelikož se nejedná o nákladní letadlo," uvedli hasiči na twitteru.

Jak dnes uvedl ředitel záchranného útvaru hasičů Radim Řehulka v České televizi, zdravotnický materiál postupně přepravilo 52 letadel a k distribuci bylo použito 622 nákladních aut. „Byla to naprosto nová situace, se kterou jsme se v tomto konkrétním případě zatím nesetkali," pověděl Řehulka. Hasiči a policisté vozili materiál do policejného skladu v Opočínku na Pardubicku.

Přes šedesát milionů roušek

Ministerstvo vnitra distribuovalo do konce dubna skoro devět milionů respirátorů, přes 39 milionů rukavic či dva miliony návleků. Roušek bylo rozdistribuováno 62,8 milionu kusů. Kvalita dodaného zboží však byla kritizována. Server SeznamZprávy například s odvoláním na výsledky testů Ústavu chemických procesů Akademie věd napsal, že respirátory dovezené z Číny netěsní a je třeba je k obličeji přilepit.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka bude po skončení nouzového stavu klíčovým orgánem zodpovídajícím za nákupy, skladování a distribuci zdravotnického materiálu Správa státních hmotných rezerv. Vnitro podle Hamáčka vypíše už podle zákona o veřejných zakázkách tendr na rámcovou smlouvu na dodávku ochranných pomůcek po skončení nouzového stavu pro své složky, tedy například policii, hasiče nebo zdravotnická zařízení ministerstva vnitra.

Foto ZÚ Hlučín

Štítky koronavirus, letadlo, materiál, Praha, Čína, Ministerstvo vnitra České republiky, respirátor, Rudolf Kramář, Hasičský záchranný sbor, Česko, Jan Hamáček, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes přiletělo do Prahy poslední letadlo s materiálem z Číny. Dohromady přiletělo 62 milionů roušek  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.