Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha otestuje polomasky z ČVUT. Mají nahradit respirátory z Číny

Hlavní město příští týden otestuje prvních 200 kusů polomasek s vyměnitelnými filtry s nanovrstvou, které vyvinulo České vysoké učení technické (ČVUT) ve spolupráci s Akademií věd ČR (AVČR). Po otestování bude magistrát usilovat o to, aby masky u pražských zdravotníků, sociálních pracovníků a dalších zaměstnanců nahradily asijské respirátory. Po dnešním jednání pražského krizového štábu to řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Masky podle něj lépe sedí, jsou levnější a lze je používat opakovaně s nutností pouze měnit filtr.

Masky tvarované pro Asiaty

„Příští týden budeme vědět, v jakém množství budeme schopni tyto masky dodávat našim zdravotníkům a dalším lidem," řekl náměstek. Vyvinutá maska podle něj kopíruje tvar obličeje Evropana lépe než dovážené respirátory určené pro Asiaty. Špatný tvar masky přitom může významně snížit kvalitu ochrany. „Pokud se prokáže v příštích dnech efektivita této ochrany, chtěl bych, aby Praha preferovala jednoznačně tuto českou variantu oproti dodávkám, které často nesplňují nároky na kvalitu ochrany," doplnil.

Výhodou masek je, že textilní filtr se dá snadno vyměnit a jeho cena se pohybuje v korunových hodnotách, řekl dále náměstek. Navíc je možné filtry pokrýt nanovrstvou, které dále zvyšují stupeň ochrany. Cena masky, které se vyrábějí na 3D tiskárnách, se podle něj pohybuje kolem 200 korun, zatímco běžné FFP3 respirátory na jedno použití stojí více než dvojnásobek a FFP2 vyjdou na stokorunu.

Město podle Hlubučka týdně spotřebuje 130 tisíc až 150 tisíc respirátorů. Kdyby každý pracovník mohl mít jednu masku, kterou si pouze denně vydezinfikuje a vymění filtr, pro město by to znamenalo milionové úspory, vysvětlil.

Finální model není hotový

Finální model masky stále není hotov, a tak zatím není jasné, jestli budou mít třídu FFP 2 nebo FFP3, dodal náměstek. I kdyby měly nižší stupeň ochrany, bude to však podle něj znamenat významnou pomoc i s ohledem na fakt, že město nyní v podstatě žádné FFP3 respirátory nemá, protože je stát dodává pouze do nemocnic. Zatím není jasné ani to, kdy by měla začít sériová výroba.

Hlavní město si od začátku šíření nového typu koronaviru a navázaných vládních opatření stěžovalo na nedostatek lékařských pomůcek. Situace se zlepšila po zahájení pravidelných dodávek z Číny, které rozděluje vláda. Pomůcky nakupuje i sám magistrát, zatím objednal respirátory, dezinfekci či ochranné štíty za více než 80 milionů korun. Na největší dodávku půl milionu FFP2 respirátorů z Číny za 54,5 milionu korun město stále čeká, měla by dorazit příští týden.

Autoři | Foto MHMP

Štítky polomasky, respirátory, koronavirus, ČVUT, Praha, respirátor, České vysoké učení technické v Praze, maska, Čína, Akademie věd České republiky, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha otestuje polomasky z ČVUT. Mají nahradit respirátory z Číny  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.