Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plicní ventilátory z Tchaj-wanu jsou v Česku. Devět jich bude zachraňovat životy v Praze

Česká republika obdržela z Tchaj-wanu darem celkem pětadvacet plicních ventilátorů. Devět z nich je určeno výhradně pražským nemocnicím. Tři z nich poputují do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a dále vždy po třech kusech do Fakultní nemocnice Motol a Nemocnice Na Bulovce.

Tchaj-wan si získal pochvalu mezinárodních expertů za epidemiologická opatření. Tamní systém sleduje mobilní signál a pokud člověk, který má být v izolaci, opustí domov nebo telefon vypne, upozorní místní úřady. Ty porušovatele vzápětí kontaktují nebo pošlou na jeho adresu kontrolu. Narušitelé karantény mohou dostat pokutu až milion tchajwanských dolarů. Nově nakažení jsou v drtivé většině lidé, kteří se do země vrátili ze zahraničí, zvláště z Evropy. Tchaj-pej už dříve značně omezila vstup do země z řady států a všichni, kdo přijedou, musí podstoupit čtrnáctidenní karanténu.

„Darované pomoci z Tchaj-wanu založené na společném česko-tchaj-wanského partnerství v boji s koronavirovou epidemií si velice vážím. Tchaj-wan boj s nákazou zvládá a je nám velkou inspirací. Od počátku upozorňoval Světovou zdravotnickou organizaci na závažnost této hrozby, zatímco pevninská Čína informace zadržovala a potajmu vykupovala v zahraničí zdravotnický materiál,“ řekl primátor Zdeněk Hřib.

Česká diplomacie jedná dlouhodobě v zahraničí o možnostech dodávek zdravotnických pomůcek pro boj proti koronaviru. Zastupitelské úřady se zaměřují zejména na získávání specializovaných přístrojů. Dodávky roušek a respirátorů už dříve objednalo Česko v Číně. V minulém měsíci dopravily do Česka ochranné pomůcky z Vietnamu a z Malajsie repatriační letadla vypravená ministerstvem zahraničí.

„V době očekávaného přibývání pacientů s COVID-19, kteří budou vyžadovat asistenci dýchání, má každý ventilátor cenu zlata,“ řekl Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, Tchaj-wan, ventilátor, Česko, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Fakultní nemocnice v Motole, Nemocnice Na Bulovce, Čína, Evropa, Světová zdravotnická organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plicní ventilátory z Tchaj-wanu jsou v Česku. Devět jich bude zachraňovat životy v Praze  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.