Jestliže se babí léto spojuje s burčákem, příchod zimy s Beaujolais nebo, pokud chcete, s jeho tuzemskou variantou Svatomartinským a období adventu symbolizuje voňavý svařák, pak se přímo vybízí spojovat příchod teplých jarních dnů s frizzante. Nejen u mladší generace je tento trend posledních let stále oblíbenější.
Název pochází z italštiny a znamená jemně perlivé víno. Zatímco v Itálii je frizzante tradičním přívlastkem vína Prosecco, v našich zeměpisných šířkách se pro jeho výrobu používají odrůdová vína, jejichž vůně i chuť ladí s jemným perlením. Nízký obsah oxidu uhličitého podporuje ovocnou chuť a svěžest vína. Při výběru vhodné odrůdy a kvalitního vína nabídne kombinace s jemnými bublinkami jedinečný chuťový zážitek.
Jemné perlení zajistí oxid uhličitý, který se v malém množství napouští přímo do lahve při plnění. Metoda je ve srovnání s tradiční výrobou šumivých vín výrazně rychlejší, levnější a vhodnější pro mladá a lehká vína.
B\V vinařství, nejoceňovanější moravský vinař na zahraničních výstavách, vyrábí frizzante od roku 2015. V těchto dnech uvádí na trh aromatické a svěží Frizzante vyrobené z Muškátu moravského a oku i jazyku lahodící růžové víno z odrůdy Zweigeltrebe.
„Obě vína jsou suchá, aby vynikla samotná chuť našich kvalitních hroznů. Frizzante pro nás není jen jarní zastávka. Je to plnohodnotné víno, které patří právě k jarním a letním měsícům. Přívlastková vína z loňské sklizně naopak ještě neprodáváme,“ říká Vlastimil Valenta, ředitel B\V vinařství.
Doporučuje se, aby se Frizzante servírovalo při teplotě 5-7 °C. Výborně se hodí k čerstvým salátům a k ovoci. Skvělé je k lehkým jídlům, ale také ke krémovým dezertům nebo zmrzlině. Když ho přidáte do piknikového košíku nebo otevřete na grilovací párty či zahradní oslavě, rozhodně neuděláte chybu. Díky svým vlastnostem i ceně úspěšně konkuruje obvyklým aperitivům. S oblibou se přidává do svěžích letních koktejlů a střiků. Díky nižšímu obsahu alkoholu krásně osvěží a neublíží ani v horkých letních dnech.
Definitivně přichází jaro! Hřejivé slunečné dny, čas pikniků, grilování a setkávání s přáteli. Čas frizzante, pozdrav v láhvi od jiskrného podzimního slunce minulého roku.
Čtvrtek, 1. dubna 2021, 18:00
Jaro je zatím trochu nesmělé, ale práce na vinici je o poznání příjemnější než v zimě, kdy jsme vás učili, jak správně ostříhat. Vlastně by se dalo říct, že v slunečných jarních dnech je vinohrad oázou klidu a pohody. Alespoň tak to v Mutěnických...
Pátek, 19. března 2021, 19:00
Mohlo by se zdát, že není příjemnějšího místa než vinný sklep. Teploty jsou stálé, na těch venkovních prakticky nezávislé, takže i v zimním mrazivém nebo sychravém počasí je tu celkem příjemně. Nikdo neobtěžuje, není vás vidět ani slyšet, na mobilu...
Čtvrtek, 4. března 2021, 20:00
Únor přinesl mráz a sníh i na sluncem zalitou jižní Moravu. Bílý poprašek pocukroval střechy, pole a vinohrady, aby udělal tuto blátivou a viry prošpikovanou zimu aspoň pro oko trochu snesitelnější. Spoustu lidí má za to, že vinohrady (nebo vinice,...
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.