Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Zavedeme očkovací pasy?

„Váš cestovní očkovací průkaz, prosím…“ I tak by se vás mohli ptát na státních hranicích. Očkovací cestovní pasy se staly tématem minulého týdne. Je to další téma, které rozděluje českou společnost přesně na polovinu. Alespoň podle hlasování na Twitteru.

Ti, co nesouhlasí, budou zřejmě vinit také Brusel. A přitom tomu tak není. Toto téma je krásným příkladem, jak takové „bruselské příkazy a regulace“ vznikají. S myšlenkou a návrhem přišel řecký premiér Kyriakos Mitsotakis a hned se k němu připojili zástupci dalších států jako Dánsko, Kypr, Polsko, Belgie, Estonsko, Španělsko. Tedy ne Brusel a Evropská komise. Německo v tomto případě stojí na druhé straně barikády. Staví se k návrhu očkovacích pasů skepticky, protože by se jednalo o diskriminační opatření, které omezí volný pohyb osob. Česko se veřejně nevyjádřilo.

Brusel je vykonavatelem dohod všech států. Když se ale poté dohoda některému politikovi, u které sám byl, nelíbí, tak spílá na Brusel. Když se dohoda hodí, tak on je samozřejmě tím, který to v Bruselu zařídil. Může vzniknout i patová situace, kdy se prostě národní lídři v Bruselu nedohodnou. Otázka zůstane nevyřešená. A přesně tak to bylo s očkovacími průkazy.

Závěr summitu předsedů vlád úřednicky konstatuje: „Lídři (rozuměj Babiš, Merklová, Macron atd.) se dohodli, že budou pracovat na standardizované a interoperabilní formě dokladu o očkování pro lékařské účely. Lídři později určí, za jakých okolností by tyto očkovací průkazy mohly být použity.”

Očkovací cestovní pasy jsou u ledu, alespoň prozatím.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto koláž redakce

Štítky komentář, očkování, koronavirus, Edvard Kožušník, Brusel, Twitter, Německo, Kyriakos Mitsotakis, Evropská komise, Evropská unie, Polsko, Dánsko, Belgie, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Zavedeme očkovací pasy?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.