Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Evropa na rozcestí? Před čím Evropa zavírá oči?

Žijeme v bublině. Evropa si desítky let užívala míru a barvila si svět okolní narůžovo. Zavírala oči před mnohými projevy extremismu tak dlouho, až se její představy začaly rychle bortit. Někteří představitelé Evropské unie si však zhroucení snu a stávající realitu připustit dosud nechtějí.

Konflikt na Ukrajině určitě nebyl prvním varováním. Předcházelo mu obsazení části Gruzie, Krymu, Doněcké a Luhanské oblasti, válka v Sýrii a třeba i Arménii. Všechny tyto konflikty poslední doby mají společného jmenovatele – Rusko. To dlouhodobě a mimořádně agresivně zvyšuje napětí ve „svých“ zájmových oblastech. Přestože je Rusko počtem obyvatel srovnatelné s Německem a Francií, ekonomicky je, pokud odečteme obchod s ropou, silné asi jako severní Itálie. Jeden region Evropské unie. Rusko disponuje rozsáhlou armádou, která mu v kombinaci s nebývale rozsáhlou informační kampaní zajišťuje nějaký politický vliv. Právě nejrůznějších dezinformačních kampaní využívá jak v Evropě, tak i mimo ni (Afrika, Asie…). Jsme toho svědky i u nás ve chvíli, kdy se rozhoduje o modernizaci armády a zásadním posílení naší obranyschopnosti.

Po vypuknutí války v Sírii se Rusko postavilo za stávající Asádovo vedení země a vybudováním dvou vojenských základen výrazně posílil jeho vliv na Středním východě. V posledních týdnech Rusko neodsoudilo ani útok palestinských teroristů proti Izraeli. Dokonce jej ospravedlňuje. Má to svůj důvod. Rusko se po útoku na Ukrajinu dostalo do problémů s dodávkami zbraní na frontu. Pomocnou ruku mu nabídl Irán, který Rusům nabídl „sňatek z rozumu“. Spolupráce obou zemí je markantní právě na ukrajinské frontě, kde jsou ve velkém množství nasazovány iránské drony i rakety. Těžko pak očekávat od Ruska podporu Izraele, když Írán dlouhodobě vyzbrojuje palestinské teroristy z hnutí Hamás, či v Libanonu působící hnutí Hizballáh. Rozhodně není cílem obou zemí, aby v této lokalitě byl klid.

Náš „evropský“ pohled je trochu zkreslený. Upalování dětí, mučení a vydloubávání očí žijícím mužům, ubití starých žen násadami a další hrůzné činy jsou pro nás nepochopitelné, nelidské. Avšak země jako Írán, Libanon, nebo bohužel i Turecko, vidí tyto činy jako boj za svobodu. Ke klidu a míru v oblasti měla přispět dohoda mezi Saudskou Arábií a Izraelem. Byla doslova trnem v oku řady arabských zemí. Dnes je díky palestinskému útoku v lepším případě odložena. Rusko zde tedy dosáhlo svého, podpořilo neklid, rozvrat a částečně odvrátilo pozornost od svojí agrese vůči Ukrajině. Ovšem je třeba si i uvědomit situaci Evropy, která omezila odběry ropy a plynu právě z Ruska a stala se tak více závislou na zemích Středního východu. Proč tedy nerozdmýchat v této oblasti nějaký ten konflikt?

Pás ruské působnosti kolem Evropy tím však nekončí. Egypt řeší neustálé problémy s bojovníky Islámského státu, se kterými potřebuje pomoci. Na klid mezi Egyptem, pásmem Gazy a Izraelem dohlíží na Sinajském poloostrově mise MFO pod českým velením. Působí zde i naše jednotka a jsme tak významnou součástí udržení míru v oblasti. Zde je situace dobrá.

Avšak občas pronikne do zpráv informace o dění v zemích, jako je Mali, Niger, Libye, Burkina Faso a dalších. Rusko považuje oblast Sahelu za další svoji oblast zájmu a přispělo zde již k několika vojenským převratům. Rozklížení křehkého míru nebyl pro Rusy velký problém. V oblasti působí Wagnerova skupina, které nabízí podporu armádám k tomu, aby vzali věci do svých rukou. Zemím nabídli i hospodářskou či potravinovou pomoc, vlády Rusům na návnadu skočili a o zbytek se postarali místní armády. Došlo tak k odstranění současného, mnohdy demokraticky voleného představitele země. Výsledkem je řada zemí pod správou armád, demonstrace v ulicích měst, nepokoj, chudoba. Nejlepší podhoubí pro masovou migraci, jež drtivě dopadá právě na Evropu.

Nelze již dále přehlížet nebezpečí, které pro naše životní hodnoty právě příliv migrantů, z nichž mnozí sympatizují s radikálními islamistickými hnutími, znamená. Jejich demonstrace na podporu palestinských teroristů v Londýně, hořící berlínské ulice jsou snad jednoznačným důkazem tohoto nebezpečí. Přesto Evropa spí. Mnohde již i sympatizantům radikálů ustupují a bojí se vyzdobit města vánoční tématikou, aby „neprovokovala“. To je nepřijatelný ústupek z evropských tradic.

Vezměme to se vší vážností na vědomí. Stejně jako to, že o bezpečnosti Evropy se bude rozhodovat jak v Sahelu, tak i na Středním východě, kde jakýkoliv konflikt bude mít přímí vliv na ceny ropy a plynu, které odsud do Evropy nyní proudí. Pokud Evropa začne opouštět oblasti Afriky a Středního východu a přenechá tam naprosto volné pole působnosti ruskému vlivu, bude přímo ohrožena obrovskou migrační vlnou a problémům s drahými a nedostupnými energiemi, které sama nemá a musí je nakupovat. Stala by se doslova rukojmím Ruska.

Dovolím si doplnit ještě jednu poznámku. Po útoku palestinských teroristů na Izrael USA odsoudily tento útok a okamžitě do oblasti vyslaly několik lodí včetně letadlové. Nabídly Izraeli ochranu i munici. Co udělala Evropa? Útok sice odsoudila, ale zároveň schválila trojnásobné navýšení financí pro Palestince. To je diletantský přístup, který přímo Evropu ohrožuje. Dokud se Evropa neprobudí, bude hrozba jen sílit. Musíme to změnit.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky komentář, Jan Hofmann, poslanec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Evropa na rozcestí? Před čím Evropa zavírá oči?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.