Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Proč se v Česku každou hodinu rozvádí dva až tři manželské páry

Při pohledu na statistiky rozvodovosti v Evropské unii dospějeme k několika zajímavým faktům. Předně Česká republika se v počtu rozvodů oddělila od zbývajících zemí střední Evropy a spolu s Pobaltím a Skandinávií tvoří absolutní nelichotivou špici v počtu rozvodů. Jedním z příčin může být i spojitost s počtem obyvatel, kteří se nehlásí k žádnému náboženství.

Evropská unie, jak ji známe dnes, má své kořeny v několika smlouvách podepsaných po druhé světové válce. Jaká je ale její současná podoba, jak moc ovlivňuje život občanů sedmadvaceti členských zemí a o čem se na půdě Evropského parlamentu, rady nebo komise mluví? Nejen o tom je nová rubrika ZBrusu.

Z evropského žebříčku je totiž patrné, že menší rozvodovost mají silně katolické státy. Podle mého názoru, ale víra nehraje v počtu rozvodů rozhodující úlohu. Přikláním se k názoru, že česká rozvodovost je jakási sněhová koule, která na sebe nabaluje nové generace, které ve svých rodinách viděli rozvod jako zcela normální věc a takto přistupují i k vlastnímu manželství. Proto je také nejčastější příčinou rozvodu v České republice uváděn neuvážený sňatek. A ještě více než neuvážený sňatek se často jedná o neuvážený rozvod.

Jednou z neviditelných avšak nepřehlédnutelných příčin stavu rozvodovosti u nás, ale i v zahraničí je neochota na vztahu a manželství pracovat, obecně řečeno komunikovat, mluvit spolu.  Otázka je také, zda-li stát, dělá dostatečně proto, abychom v budoucnu dopadly statisticky lépe než je to mu nyní. Jednou z možností, jak bojovat s vysokou rozvodovostí jsou opatření rodinné politiky. 

Jsem ráda, že z pera Ministerstva práce a sociálních věcí má vzniknout zákon o podpoře rodiny, který má podpořit opatření umožňující manželem včas se obrátit na pomoc, když se rodina ocitla v krizi. Jakkoliv totiž můžeme říci, že stát by neměl zasahovat ani vyvíjet zvláštní pozornost ve vztahu k věci natolik soukromé a intimní jako je manželství nebo rozvod, opak je pravdou. Na prvním místě tu jde totiž nejen o rodinu, ale především o děti. Rozvody mají nejhorší dopady právě na dítě. Rozvodem rodičů je postiženo kolem 23 tisíc dětí.

V tomto směru je potřeba se zaměřit na analýzu současné legislativy a také na posílení mediace nebo dalších podpůrných opatření umožňujících předně rozvodu předejít, a když toto není možné, pomoci rozvodu smírnému s co nejmenším dopadem do psychiky všech zúčastněných.  Ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti na takové reformě rozvodů pracujeme. Rodina totiž rozvodem nekončí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ODS

Štítky rozvod, Česko, Evropská unie, Skandinávie, střední Evropa, Baltské státy, druhá světová válka, manželství, rodina, Evropský parlament, ZBrusu, Eva Decroix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Proč se v Česku každou hodinu rozvádí dva až tři manželské páry  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.