Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak by měl správně vypadat váš pracovní oděv?

PR článek

Výběr správného pracovního oblečení se často podceňuje. Vždyť stačí roztrhané tričko a staré džíny, ne? Jenomže oděv na práci by měl vždy splňovat určité parametry, abyste se cítili pohodlně a hlavně bezpečně. Co si na sebe tedy obléct, abyste se mohli naplno věnovat své pracovní činnosti?

Ať už potřebujete pracovní oděv dennodenně do svého zaměstnání, nebo jen patříte mezi domácí kutily, kteří se čas od času zavřou do dílny, výběru toho správného oblečení byste měli věnovat maximální péči. Pracovní oděvy jsou totiž často to jediné, co vás dělí od zranění či potřísnění nějakou chemikálií. Vybrali jsme pro vás proto 4 nejdůležitější prvky, které by měl obsahovat váš pracovní šatník.

1. Pevná obuv

Protože se sluší začít od podlahy, první, na co byste měli myslet, je kvalitní obuv. Ta se velmi často přehlíží jako něco zbytečného. Jenomže při práci vás obyčejné tenisky, ve kterých jste kdysi chodívali běhat, zdaleka neochrání. Často se totiž pohybujete mezi ostrými střepy, hřebíky a podobnými předměty, které při našlápnutí na ně projedou obyčejnou podrážkou jako máslem. Stejně tak padající náčiní nebo různé úlomky mohou způsobit vážná zranění.

Správná obuv by tedy měla být z pevného materiálu, jako je guma, silnější kůže nebo odolná pracovní textilie. Ještě větší bezpečnost zajišťují boty splňující normu pro bezpečnostní obuv. Ty jsou opatřeny tzv. tužinkou, což je špička nebo pata vyztužená kovem či tvrdým plastem.

2. Ochrana hlavy a obličeje

Druhým často opomíjeným prvkem pracovního oděvu jsou ochranné pomůcky hlavy a obličeje. V tomto případě je to jednoduché – čím více prvků, tím větší bezpečnost. Základem je alespoň krytí očí ochrannými brýlemi a při práci s prašnými materiály i respirátor. Nepodceňujte ani ochranu uší pracovními sluchátky nebo špunty do uší. Nosit helmu při práci v dílně je možná trochu zbytečné, ale pokud se chystáte pracovat na rekonstrukci domu nebo se pouštíte do vyhrnování sněhu ze střechy, i hlavu budete potřebovat dostatečně ochránit.

3. Ochrana těla

Ne náhodou patří mezi nejoblíbenější pracovní oděvy klasické montérky nebo kombinéza. Tak či tak, zvolený oděv by měl být dostatečně prodyšný, abyste se při práci nepotili, zároveň ale také pevný, aby sloužil stejně jako obuv k ochraně před ostrými předměty nebo chemickými látkami, se kterými pracujete. Kvalitní pracovní oblečení je také opatřeno výztuží v oblasti velkých kloubů, čímž vám umožňuje pracovat například i vkleče nebo se bezpečně zapřít o lokty. Vždy myslete na to, že čím větší plochu těla se vám podaří pracovním oděvem zakrýt, tím více se chráníte.

4. Ochrana rukou

Používání pracovních rukavic při práci je naštěstí už určitým standardem. Nestačí ale vlastnit jedny rukavice, v nichž budete dělat cokoliv. Na práci s těžkými nástroji nebo hrubými materiály používejte kvalitní kožené rukavice, případně rukavice z pevné textilie. Při práci s chemikáliemi zvolte raději rukavice gumové, jimiž zabráníte případnému podráždění kůže. Pro jemnější práci zcela postačí tenčí textilní rukavice, v nichž neztratíte potřebný cit v rukou. Nikdy ale nepracujte bez rukavic a po každé práci si nezapomeňte ruce ošetřit vhodným krémem.

Ohodnoť článek

Štítky oblečení, rukavice, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak by měl správně vypadat váš pracovní oděv?  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.