Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak na přepis auta při jeho prodeji?

PR článek

K přepisu vozidla nejčastěji dochází při jeho prodeji, či naopak pokud kupujete nové auto. Celý proces přepisu vozidla není složitý, je však třeba znát všechny důležité kroky, abyste přepis úspěšně zvládli. Možností se nabízí více, určité náležitosti však zůstávají stále stejné.

Prodej auta

Jestliže jste se rozhodli prodat své auto, je třeba po úspěšném prodeji zařídit také přepis vozidla na nového majitele. K tomu by mělo dojít nejpozději do deseti pracovních dní. Jakmile byste vozidlo nepřepsali na nového majitele, hrozí vám pokuta až do výše 50 tisíc korun. Z toho důvodu je lepší vzít přepis do svých rukou, namísto toho, abyste to svěřili kupujícímu.

Získáte tak totiž jistotu, že je vše potřebné vyřízeno a vy jste tak v bezpečí. Pro přepis auta je třeba osobní schůzka, ovšem lze to vyřešit plnou mocí, pokud se kupující nemůže dostavit. Plná moc žádá úřední ověření, aby byla platná. Díky tomuto dokumentu získáte možnost provést přepis sami.

Další dokumenty

Pro přepis vozidla je třeba také řada dalších dokumentů. Mezi ty patří například kupní smlouva, velký a malý technický průkaz, nepochybně přihláška o registraci vozidla do registru silničních vozidel ČR. Dále pak občanský průkaz, protokol o evidenční kontrole a zelenou kartu.

Případně také ověřenou plnou moc od kupujícího, pokud nebude s vámi přítomný na úřadě. Tyto dokumenty jsou pro přepis auta klíčové. Přepis auta lze případně provést také bez platné STK, je však třeba provést evidenční kontrolu. Tam získáte evidenční osvědčení, se kterým je poté přepis možný.

Průběh přepisu

Proces přepisu vozidla není složitý. Stačí vyplnit formulář pro přihlášení vozidla na nového majitele. K tomu je třeba přiložit také ostatní dokumenty, registrační značku a také doklady nového vlastníka. U právnických osob je nutné přiložit také výpis z obchodního rejstříku. Zapomenout byste neměli také na odhlášení povinného ručení a dalšího pojištění.

Auto z dovozu

V případě, že je auto z dovozu, celý proces je o něco složitější. Nejprve je důležité odhlásit vozidlo v zemi, kde bylo registrováno. Po převozu auta je třeba zařídit si povinné ručení, které je nutné pro následující technickou kontrolu. Následně může proběhnout registrace vozidla. Registraci dovezeného auta můžete provést na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností.

Nejste tak limitování na konkrétní lokalitu. Je však třeba připravit si opět několik důležitých dokladů:

  • potvrzení o odhlášení vozidla v registru v zahraničí,
  • protokol z STK,
  • protokol o emisích,
  • technický průkaz,
  • zelenou kartu,
  • převozní SPZ,
  • osobní doklady.

Přepis vozidla na nového majitele není příliš složitým procesem, dejte si však pozor na to, abyste připravili všechny potřebné dokumenty. Poté už může vše proběhnout hladce a vůz bude registrován na nového majitele.

Ohodnoť článek

Štítky plná moc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak na přepis auta při jeho prodeji?  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.