Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co byste měli vědět o nových hypotékách, než do toho (ne)půjdete?

PR článek

Kdo v poslední době zvažuje sjednání hypotéčního úvěru, nemohl si nevšimnou, že se na trhu dějí velké změny. Bohužel k horšímu a nezdá se, že by se měla karta v dohledné době obrátit. S nejdůležitějšími fakty o současném stavu hypotéčního trhu vás seznámíme v tomto článku.

Vyšší úrokové sazby a přísnější pravidla

Levná hypotéka je pojem, na který si dnes vzpomenou pamětníci. V listopadu loňského roku ČNB zvýšila úrokovou sazbu na 2,75 % a jen málokterá banka dnes nabízí hypotéku s úrokem pod 4 %. Pro zájemce o financování to neznamená nic jiného, než že si náležitě připlatí. Navíc se musí smířit s přísnějším posuzováním. V konečném důsledku bude mnohem více zamítnutých žádostí než v minulých letech, a tedy i více lidí, kterým se sen o vlastním bydlení minimálně na nějaký čas rozplyne.

Končící fixace nebude příjemná

Domácnosti, které již hypotéční úvěr splácí, čeká litý boj o přijatelné podmínky v novém období fixace. Zvýšení úrokové sazby může navýšit stávající splátku až o několik tisíc korun za měsíc, což je pro spoustu klientů nepřijatelné. I proto se vyplatí zvážit refinancování ještě před koncem fixačního období – a samozřejmě důkladně srovnat co nejvíce konkurenčních nabídek.

„Děravé byty“ před rekonstrukcí klamou prvním dojmem

Pořídit si byt před rekonstrukcí – a poté si ho levně opravit, již není tak snadné jako v minulosti. Pokud bytová jednotka volí po generální rekonstrukci, dobře si spočítejte, na kolik vás stavební úpravy vyjdou. Není tajemstvím, že ceny stavebních materiálů a služeb vyletěly vzhůru a stejně jako úrokové sazby hypoték s návratem na pevnou zem nepočítají.

Výhody nájemního bydlení vylézají na povrch

Zatímco v Rakousku, Německu či Švýcarsku je bydlení v nájmu běžné, Češi rádi nemovitosti vlastní a k nájemnímu bydlení se staví spíše odmítavě. Jenomže doba nájemnímu bydlení přeje – je flexibilnější a bezstarostnější. Preferují ho především mladší lidé, kteří se nechtějí vázat na jedno místo.

Vývoj cen nemovitostí nepřekvapí

Kdo se těšil, že realitní bublina splaskne a ceny nemovitostí poletí strmě dolů, z aktuálního vývoje realitního trhu nadšený nebude. Zájem o hypotéky sice mírně klesá, ale byty i domy levnější nejsou. V metropoli cena za metr čtvereční pokořila hranici 110 tis. Kč již v během druhého kvartálu roku 2021 a v Brně panuje velmi podobná situace.

Pokud byste se přesto pro úvěr rozhodli i navzdory nepříznivé situaci na realitním trhu, nechte si doporučit nejlevnější produkt specialistou z realitky MAXIMA. Hypotéku vám pomůže vyřídit zdarma a za podmínek, na jaké byste sami nedosáhli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hypoteční úvěr, úvěr, bydlení, Česká národní banka, Německo, Švýcarsko, Rakousko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co byste měli vědět o nových hypotékách, než do toho (ne)půjdete?  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.