Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak vybrat skate boty?

PR článek

Správné skate boty mohou mít na samotnou jízdu na skatu velký vliv. Kvalitní skate boty totiž zvyšují přilnavost, cit pro prkno, tlumí nárazy a zabraňují zraněním. Ne všechny nohy jsou stejné a při výběru správné skate boty je třeba brát v úvahu mnoho věcí. Jak tedy vybrat tu správnou skateboardovou obuv?

Nejlepší skate bota by měla být pohodlná, vyhovovat vašemu stylu skateboardingu a nabízet oporu, aniž by byl obětován cit z prkna. Obecně se snažte hledat botu, která má od všeho trochu. Materiál, který se nebude snadno trhat, poctivé prošívání, oporu paty, špičky, tkaničky mimo rozsah gripu (aby se při tahání triků netrhaly) a podrážku, která dokáže tlumit nárazy. Některé klíčové vlastnosti si proberme trochu detailněji.

Typ podrážky

První věc, kterou musíte zvážit, je, zda chcete nosit boty s vulkanizovanou nebo prošívanou podrážkou. Rozdíl mezi prošívanou (cupsole) a vulkanizovanými podrážkami je především v citu a odolnosti podrážky.

Vulkanizované podrážky jsou podlepené po celém těle boty a skládají se ze 2 samostatných částí lepených kolem boty. Vulkanizované boty jsou pocitově o něco lehčí, jsou o něco tenčí a nabízejí větší cit pro prkno – ikdyž to je trochu diskutabilní. Vulkanizované skate boty jsou skvělé pro skatery, kteří preferují velký boardfeel. Tenčí podrážka a pružnost boty jsou vhodnější na technické triky. To ale neznamená, že v prošívaných botách nemůžete dělat žádné technické kousky. Nevýhodou je větší náchylnost na rozlepení (nižší výdrž) a obecně horší tlumení nárazů.

Prošívané boty mají podrážku přišitou k horní části boty a bota je usazena uvnitř. Perfektně snášejí nárazy a jsou odolnější než vulkanizované boty. Prošívané boty používají tlumicí pěnu EVA nebo TPR, která je umístěna uvnitř gumového „kalíšku", odtud anglický název cupsole. Prošívaná podrážka bude pocitově o něco tvrdší a mezi vámi a prknem je více vyplněného prostoru, takže prkno o něco méně cítíte. Prošívané podrážky jsou vhodnou volbou pro skatery co jezdí velké raily a rádi skáčou schody a gapy.

Neexistuje zde však žádné psané pravidlo a na světě najdete technické skejtry, kteří raději jezdí v prošívané podrážce a naopak jezdce, kteří „drtí“ schody v podrážce vulkanizované. Nejlepší volba neexistuje a v tomto případě se jen těžko radí. Vše záleží na osobních preferencích, vyzkoušejte postupně obě varianty a dejte na svůj pocit.

Podrobnější detaily se dozvíte v článku: Jak vybrat skate boty.

Vysoké, střední a nízké boty

Jaký je mezi nimi rozdíl? Ochrana kotníků a volnost pohybu.

Nízké topy jsou pohodlnější a lépe se v nich pohybuje. Pokud potřebujete volnost pohybu, vyberte si nízké boty, jezdí v nich drtivá většina skaterů. Ve srovnání se středními a vysokými botami váží méně, což je samozřejmě výhoda.

Nevýhodou je, že absence polstrování odhaluje vaše kotníky, takže jsou zranitelnější. Prkno občas naráží do kotníku a bota poskytuje menší oporu proti jeho podvrtnutí.

Mid-Topy poskytují ochranu kotníků o něco větší, přičemž si zachovávají pohyblivost.

Zkrátka takový mezistupeň. Nemáte odhalené kotníky jako v nízkých botách a nebudete se cítit omezeni (pokud je to vaše preference) jako ve vysokých botách. Stále však poskytují ochranu proti nárazům do kotníků.

High top boty nabízejí nejmenší volnost pohybu, ale poskytují vysokou ochranu kotníku a snižují riziko vyvrtnutí. Jsou tak vhodné pro skatery, kteří již v minulosti prodělali zranění vazů a pro všechny ty, kterým vyhovuje pocit extra materiálu kolem kotníku.

Stélka

Levnější boty mají většinou stélku vyrobenou z tenké pěny. Kvalitnější modely mají stélky, které nabízejí větší pohodlí pomocí gelu, vzduchových kapes, pěny nebo jejich kombinací. Silnější stélky trochu obětují pocit z prkna, ale to zcela závisí na konstrukci boty. Pokud potřebujete větší oporu, můžete si stélky koupit samostatně. Je to obrovský rozdíl a kvalitní stélky dokážou snížit riziko odražené paty, což je zranění, se kterým se potká za život téměř každý skater.

Podpora paty

Některé boty nabízejí dodatečnou podporu v oblasti paty. Většinou formou extra polstrování nebo zúžení nad patou. Tzv. heel support pomáhá udržet patu uzamčenou na svém místě, což přispívá k lepší kontrole prkna.

Extra materiál na špičce (toe cap)

Toe cap je extra vrstva materiálu na špičce boty, která je aplikována pro delší výdrž. Ideální, pokud děláte hodně kickflipů! Pokud jezdíte spíše heelflipy, nemusíte se tím příliš zabývat. Ne každý je však fanouškem této konstrukce, hlavně proto, že poskytuje menší cit pro prkno a „táhne“ trochu jinak než zbytek boty. Pokud jezdíte na v bazénech, vert rampě nebo hodně flipujete, určitě boty s toe cap ochranou zvažte.

Prošívání

Mějte na paměti, že skateboardingem se jednotlivé švy budou ničit daleko rychleji než u jakéhokoliv jiného sportu. Na skate botách tak hledejte dvojité nebo dokonce trojité švy, zejména na místech, která se nejčastěji opotřebovávají – tedy špička kolem palce, kterou namáhají flipové triky a pak boční švy, kde se tahá ollie. Pro extra odolnost někteří skateři švy dokonce dodatečně lepí – nepůsobí to sice nejestetičtějším dojmem, ale životnost boty to skutečně prodlouží.

Ochrana tkaniček

Tkaničky bývají na skate botách úplně první na ráně. Pokud nechcete tkaničky často měnit, podívejte se po modelu skate bot, který umožňuje schovat tkaničky pod klasická svrchní očka. Tím budou stoprocentně chráněny před přetržením.

Materiál skate bot

Číslo jedna, na kterém se skateboardisté shodují, jsou semišové skate boty. Semiš má dlouhou životnost a vydrží mnohem více než například boty plátěné. O těch byste měli přemýšlet pouze v případě, že na skejtu budete pouze cruisovat a nehodlátě dělat žádné triky. Kožené skate boty také existují a mají skvělou životnost, ale obvykle jsou objemné, těžké a ubírají prknu cit. Bez ohledu na to, jaké boty si koupíte, počítejte s tím, že se rychle opotřebují a i nové boty můžou mít nevzhledné šrámy po pár hodinách jízdy, skateboarding holt není módní přehlídka :).

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vybrat skate boty?  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.