Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na koupališti Džbán v Praze 6 platí zákaz koupání. Ve vodě se přemnožily sinice

Hygienici vydali dočasný zákaz koupání v přírodním koupališti Džbán v Praze 6. Důvodem je přemnožení sinic a chlorofylu. Jejich zvýšený výskyt testy odhalily také ve vodě na přírodním koupališti Hostivař. Koupat se tam i nadále smí, citliví lidé však mohou pociťovat zdravotní potíže.

Ve zbylých pěti kontrolovaných koupalištích v metropoli je kvalita vody výrazně lepší, uvedla dnes pražská hygienická stanice na webu.

Testy vody odebrané v pondělí na koupališti Džbán prokázaly téměř dvojnásobné překročení limitu u sinic a chlorofylu. K jejich množení ve vodě podle hygieniků přispělo teplé počasí. Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce, varují odborníci. Produkují také toxiny schopné způsobit i trvalé poškození jater.

Na koupališti Džbán letos není oficiální provozovatel. Areál koupaliště je pro veřejnost uzavřen, někteří lidé přesto využívá ke koupání plochy mimo bývalé koupaliště.

Zvýšený výskyt sinic testy odhalily ve vodě na přírodním koupališti Hostivař. Její kvalitu hygienici hodnotí třetím stupněm z pěti. Citliví lidé mohou mít po koupání v hostivařské přehradě zdravotní obtíže. Odborníci proto lidem doporučují se po koupání osprchovat.

Sníženou průhlednost vody mají přírodní koupaliště v Motole a na Šeberáku. Voda je ale přes mírně zhoršené vlastnosti nezávadná a nepředstavuje riziko pro zdraví.

Nejvyšší stupeň jakosti vody má podle hodnocení hygieniků biotop v Radotíně, betonová nádrž Divoká Šárka a biotop Lhotka v Praze 4.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Váš Džbán

Štítky rekreace, koupaliště, hygiena, sinice, testování, koupání, Džbán (geomorfologický celek), Praha, přírodní koupaliště, Hostivař, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice v Motole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na koupališti Džbán v Praze 6 platí zákaz koupání. Ve vodě se přemnožily sinice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.