Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Těžce popálená ukrajinská holčička se v Praze úspěšně léčí. Čeká ji rehabilitace

Ukrajinská dívenka, kterou letos koncem března přepravili čeští vojáci s těžkými popáleninami v kritickém stavu do Prahy, úspěšně dokončuje léčbu na popáleninové klinice vinohradské nemocnice. Po mnoha náročných operacích, náhradách popálené kůže a prvotní rehabilitaci se Julija v necelých dvou letech chystá na léčebně-rehabilitační pobyt v Košumberku na Chrudimsku.

Stav holčičky je zázrak"

Vojáci z letecké záchranné služby měsíc po začátku ruské invaze zajistili přesun dítěte i jeho matky na palubě vojenského letounu CASA z polského Řešova u ukrajinských hranic do Česka.

„Stav holčičky je zázrak. Rád bych poděkoval všem vojákům, kteří se na transportu podíleli přímo v letadle nebo nepřímo při zabezpečení letu. Nebylo to jednoduché a všem patří velký dík. Navazující péče zastřešená popáleninovou klinikou byla vynikající a výsledkem je zachráněný život. Jsme připraveni spolupracovat na dalších leteckých transportech," uvedl na webu náčelník odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny Zdeněk Pašek.

Popálená je na 65 procentech těla

Na transportu ukrajinské holčičky se v rámci programu Medevac podíleli koordinátoři z ministerstva vnitra, obrany a zdravotnictví i z Českého červeného kříže. Vojenští zdravotničtí specialisté by chtěli rozšířit možnosti odborných stáží a navázat trvalejší spolupráci s popáleninovou klinikou pražské vinohradské nemocnice. „Právě popáleniny jsou totiž nedílnou a všudypřítomnou součástí válečných poranění," dodal ředitel sekce vojenského zdravotnictví ministerstva obrany Zoltán Bubeník.

Lékaři z kliniky popáleninové medicíny vinohradské nemocnice dítěti, které utrpělo popáleniny na 65 procentech těla, nejdříve odstranili z těla mrtvou tkáň. Na krytí obnažených defektů použili dárcovskou kůži, kterou si nemocnice vyrábí ve vlastní oční a tkáňové bance.

Po třech měsících intenzivní léčby, která spočívala ve stabilizaci kritického stavu a posléze v četných operacích, náhradách popálené kůže a po prvotní rehabilitaci se díky ohromné snaze zdravotnických týmů popáleninové kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (a určitě i díky vůli malé Julije žít) podařil malý zázrak. Holčička je připravena podstoupit léčebně-rehabilitační pobyt v Košumberku. Bohužel mnozí další, včetně dětí, tuto šanci nemají nebo se k nim pomoc včas a rychle nedostane," uvedla armáda s odkazem na pokračující válku na Ukrajině.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jarmila Štuková

Štítky Ukrajina, Rusko, armáda, nemocnice, popáleniny, Praha, klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kůže, popálenina, Košumberk, okres Chrudim, CASA, Česko, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těžce popálená ukrajinská holčička se v Praze úspěšně léčí. Čeká ji rehabilitace  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.