Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kliniku adiktologie VFN v Praze čeká rekonstrukce za víc než dvě stě milionů

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze plánuje v příštích letech rekonstrukci budov kliniky adiktologie, kde pečují o závislé pacienty. Využít chce prostor pod střechou pro stacionář pro dospělé a dostavět objekt pro dětský stacionář. Celá rekonstrukce vyjde minimálně na 220 milionů korun, začít stavět by se mělo za dva roky.

Nejdál je podle ní příprava půdní vestavby, nemocnice vypsala výběrové řízení na projektanta. „Samotnou stavbu plánujeme zahájit v roce 2024. Na dostavby adiktologie máme zatím studii. Výběrové řízení na projektanta budeme teprve vypisovat," uvedla Martina Voráčková z tiskového oddělení nemocnice.

V podkroví budovy vznikne nový stacionář pro dospělé. Ve stacionářích pacienti pobývají většinou několik hodin denně v pracovních dnech, zbytek času jsou doma. Je přechodným způsobem mezi hospitalizací a ambulantní léčbou.

Úpravy zlepší také péči o děti a mladistvé pacienty. „Na adiktologii se přesunou děti a mladiství, kteří jsou nyní kvůli nedostatečné kapacitě na klinice psychiatrie. Vznikne tak dětské detoxikační centrum pro akutní léčbu dětí a mladistvých se závislostí na psychotropních látkách," napsala nemocnice na facebooku.

Nemocnice sídlí v rozlehlém areálu u Karlova náměstí, další prostory má i jinde pro Praze. Klinika psychiatrie, kde jsou dětští pacienti v současné době, sídlí v ulici Ke Karlovu, v takzvané Kateřinské zahradě kolem kostela svaté Kateřiny, což je nejvýchodnější okraj areálu nemocnice. V blízkosti stojí i budova porodnice u Apolináře. Adiktologická klinika sídlí mezi Botanickou zahradou Univerzity Karlovy a areálem vysokých škol na Albertově.

Léčba závislostí stojí systém veřejného zdravotního pojištění více než miliardy korun každý rok. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna, která hradí péči asi za 60 procent obyvatel, ji platila pro více než 40 tisíc lidí. Bylo mezi nimi asi 1300 dětí a mladistvých, více než polovina se léčila ze závislosti na alkoholu. Stovky dětí potřebují pomoc lékařů také se závislostí na nelegálních drogách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Štítky nemocnice, rekonstrukce, VFN, klinika adiktologie, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, pacient, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Praha, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kliniku adiktologie VFN v Praze čeká rekonstrukce za víc než dvě stě milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.