Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

S blížícím se létem se zvyšují rizika, která hrozí psům kvůli vysokým teplotám

Blížící se léto a postupně se zvyšující teploty s sebou nesou rizika nejen pro obyvatele velkých měst, ale i pro jejich čtyřnohé mazlíčky. Státní veterinární správa proto vydává doporučení, kterými by se měli majitelé psů a dalších domácích zvířat řídit, aby jim zajistili dostatečnou pohodu. Zvířatům, ve městě zejména psům, hrozí především přehřátí.

Přehřátí, dehydratace i popálené tlapky. To vše psům v léte hrozí

V letních dnech by se proto měli majitelé psů vyhnout venčení kolem poledne a delší procházky by měli absolvovat buď ráno nebo naopak večer, kdy jsou už teploty nižší. „Je nutné zajistit jim dostatek vody, možnost skrýt se před přímým sluncem a přiměřenou teplotu prostředí,“ uvedl pro Pražskou Drbnu mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Asfalt nebo dlažba jsou obzvláště ve městech často rozžhavené na vysoké teploty, a tak je lepší se takovým povrchům vyhnout úplně, psům totiž mohou způsobit popáleniny tlapek. „Když už je nutné psa venčit přes den, ideální je se takto rozpáleným místům vyhnout a venčit psy na travnatých plochách. Je možno také preventivně použít k tomu určené ochranné přípravky na tlapky,“ připomíná Majer.

V případě přehřátí je třeba vyhledat veterinární pomoc

S teplem je také spojena dehydratace organismu. Tak jako lidé potřebují v horku přijímat více tekutin, je nutné i zvířatům zajistit přístup k čerstvé vodě.

Přehřáté zvíře bude pravděpodobně zrychleně dýchat, může být ospalé až malátné. „V takovém případě je nutné poskytnout první pomoc ochlazováním vlažnou vodou, umístit zvíře do stínu, zajistit dostatečný přísun vody a vyhledat pomoc soukromého veterinárního lékaře,“ doplňuje svého kolegu v tiskové zprávě mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Majitelka psa Míši Zuzana Polešovská bydlí sice v centru Prahy, ale pravidelně brává svého psa na procházky na ostrov Štvanice. „Hlavně v létě je to super, Míša tráví velkou část procházky ve Vltavě, kde se zároveň i ochlazuje. Jen musím dávat pozor, aby nezakousl nepozornou nutrii,“ řekla pro redakci Pražské drbny. „Když je velké horko, tak venčím buď ráno nebo večer, přes den by venku jen trpěl. Při úplných tropech mu nechávám v koupelně na zemi mokrý ručník, aby se mohl chladit. Dostatek vody je pak úplná samozřejmost,“ dodává Zuzana.

Riziko nehrozí jen psům

Majitelé koček to mají snazší. „Náš Matýsek tráví ta největší vedra na studených kachličkách v koupelně. Taky mu v létě měníme vodu i čtyřikrát denně, abychom měli jistotu, že je vždy čerstvá,“ říká o svém kocourovi studentka Zuzka Šlechtová.

Svoji kočku sice nevenčí, ale změny v chování v létě pozoruje i Oldřich: „Přes léto necháváme prakticky pořád otevřené dveře na balkon. Toho Pegy využívá a během dne hledá chladná místa u zábradlí, kde trochu profukuje. Přes zimu se jí na balkon určitě nechce tolik,“ vysvětluje Oldřich Ptáček.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky psi, město, horko, Praha, pes, léto, Státní veterinární správa České republiky, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S blížícím se létem se zvyšují rizika, která hrozí psům kvůli vysokým teplotám  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.