Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zachyťte včas rakovinu prostaty. Urologové otevřou své ordinace všem, kterým není lhostejné vlastní zdraví

Muži, kteří chtějí zachytit rakovinu včas či se pouze ujistit, že jsou zdravotně v pořádku, mají možnost navštívit urology, kteří se zapojili do akce sloužící k časnému zachycení nemoci a zviditelnění problému s preventivními kontrolami. Desítky urologů po celé republice otevřou od 24. ledna do 28. ledna své ambulance a nabídnou mužům vyšetření prostaty.

Včasné zachycení je klíčové

Kvůli faktu, že v Česku každoročně zemře kolem 1500 na rakovinu prostaty, které se včas zachytit díky prevenci, se mnozí čeští lékaři rozhodli zapojit do speciálního dne otevřených dveří. Akce byla naplánována především pro muže, kteří trpí urologickými obtížemi a zatím nenašli odvahu vyhledat odbornou pomoc. „K návštěvě bych chtěl povzbudit zejména muže mezi 50 a 70 lety, kteří zatím nebyli na vyšetření prostaty. Dále pak všechny, koho trápí jakékoliv potíže jako obtížné nebo časté močení, slabý přerušovaný proud nebo únik moči,“ řekl profesor Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti s tím, že za smutné považuje především to, že prevence karcinomu prostaty dodnes není součástí preventivních prohlídek a programů.

„Rakovina prostaty je mimořádně zákeřná proto, že se zpočátku neprojevuje a v těle může růst řadu let bez povšimnutí. Počáteční stadia mají často podobné příznaky jako zvětšená prostata a smrtelnou nemoc odhalí pouze odborné vyšetření,“ sdělil primář urologické kliniky FN Královské Vinohrady Petr Klézl, který je současně vedoucí lékař Urologie Ukrajinská v Praze. Den otevřených dveří může napomoci odhalit počínající příznaky rakoviny prostaty a zabránit tak tomu, aby se pacient dostal do kritické situace. Čeští urologové toto onemocnění ročně diagnostikují zhruba osmi tisícům mužů, přičemž pokročilovou fázi rakoviny objeví až u dvaceti procent ošetřovaných.

Alarmující příznaky:

  • obtíže s močením
  • přítomnost krve v moči
  • bolestivá ejakulace
  • potíže s erekcí

Muži často vyšetření odkládají ať už z důvodu studu, nebo pro obavy z mýtů, které panují kolem urologického vyšetření a možných komplikací chirurgické léčby nemocí prostaty. Je třeba zdůraznit, že při včasně zachyceném nádoru prostaty může být samotná léčba pomocí moderních chirurgických metod dostačující a navíc výskyt komplikací po léčbě je nižší, než tomu bylo dříve,“ vysvětlila uroložka MUDr. Jitka Kuncová. 

Do takzvaných Dnů otevřených ambulancí se zapojí sedmatřicet urologických pracovišť po celé České republice, přičemž osm z nich naleznou zájemci přímo v hlavním městě České republiky.

Seznam pražských lékařů, u kterých se zájemci mohou nechat vyšetřit:

MUDr. Jan Poduška, Urologie Zahradní Město s.r.o., Jabloňová 8 Praha 10 Zahradní Město

MUDr. Jitka Kuncová, Ph.D., FEBU, Urologie Bubeneč, Národní obrany 456/2, Praha 6, 160 00

MUDr. Jiří Kunc, Urologie Bubeneč, Národní obrany 456/2, Praha 6, 160 00

MUDr. Petr Klézl, Urologie Ukrajinská, Ukrajinská 900/11, Praha 10

doc. MUDr. Robert Grill, PhD., MHAUrologická ambulance na poliklinice Olšanská, 2. patro Olšanská 7, Praha 3 130 00

MUDr. Alexandr Antonov, Urologie Praha s.r.o., Mochovská 38, Praha 9 Hloubětín 198 00

MUDr. Jiří Balák, Urologická klinika 3. LF UK a FTN, Vídeňská 800, Praha 4 

MUDr. Jiří Balák, Urologická ambulance Poliklinika Budějovická, Antala Staška 1670/80, Praha 4 140 00

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky vyšetření, lékaři, rakovina, urologie, urologové, ordinace, Praha, rakovina prostaty, prostata, nemoc, Česko, Roman Zachoval, Alexandr Antonov, Antal Stašek, Jan Poduška, Bubeneč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachyťte včas rakovinu prostaty. Urologové otevřou své ordinace všem, kterým není lhostejné vlastní zdraví  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.