Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Všichni dospělí mají ode dneška nárok na třetí dávku očkování po pěti měsících

Všichni dospělí mají od dnešního dne nárok na třetí dávku očkování proti covidu-19 po pěti měsících. Dosud si lidé pod 30 let museli počkat o měsíc déle. Urychlení se dotkne více než 251 tisíc lidí. Třetí dávkou byla v České republice zatím očkována asi pětina obyvatel a třetina těch, kteří očkování dosud absolvovali.

Urychlení se dotkne 251 tisíc lidí

Mezi mladými lidmi, tedy ve věkové skupině 18 až 30 let, se očkovalo téměř 723 tisíc lidí, z nich 47 500 do neděle 2. ledna absolvovalo posilující očkování. Jsou to lidé, kteří dostali druhou dávku vakcíny alespoň před půl rokem, tedy nejpozději do 4. července. Ti se mohou ode dneška registrovat k očkování, nebo si pro vakcínu přijít na očkovací místa, kde registraci nevyžadují, už pět měsíců po druhé dávce.

Přeočkování je tedy po pěti měsících dostupné pro všechny dospělé. Poslední věková skupina dosud přibyla 27. prosince, kdy se zrychlení dotklo asi 155 tisíc lidí ve věku 35 až 44 let. Za první den si nechalo vakcínu aplikovat asi 9300 z nich a kolem 90 tisíc se k posilujícímu očkování registrovalo.

Tisíce policistů, hasičů a vojáků podepsaly petici proti povinnému očkování

Zhruba 3200 policistů, hasičů, záchranářů či vojáků se připojilo k petici proti povinnému očkování profesních skupin proti nemoci covid-19. Upozorňují, že požadavek může vést k odlivu profesionálů a ohrožení funkcí sborů integrovaného záchranného...

Povinné očkování? Víc škody než užitku

Prezident Zeman ve svém vánočním projevu podpořil možnost povinného očkování. „U nás je povinné očkování proti celé řadě nemocí. Když tedy přidáte k tomu setu nemocí ještě covid, tak se nic hrozného nestane," uvedl už dřív Miloš Zeman.

Proti povinnému očkování vzniklo dosud hned několik petic. Mezi jinými jednu z takových petic podepsali někteří policisté, záchranáři a vojáci. „Proočkovanost v našich řadách je daleko nad celostátním průměrem, absolutní většina z nás je mimo rizikové skupiny. Doposud jsme bez jakýchkoliv problémů vykonávali naši práci i bez očkování a hodláme v tom pokračovat i nadále," uvedli v petici příslušníci záchranných složek. Povinné očkování je podle nich proto irelevantní a pravděpodobně by přineslo daleko více škody než užitku.

Ohodnoť článek

Foto Moje zdraví

Štítky koronavirus, očkování, povinné, třetí dávka, Praha, Česko, vakcína, Miloš Zeman, petice

Všichni dospělí mají ode dneška nárok na třetí dávku očkování po pěti měsících  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.