Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Centrum pro pacienty s postcovidovými obtížemi se otevře v pražské městské nemocnici

V pražské Městské nemocnici následné péče se v pátek otevře postcovidové centrum, jež bude pečovat o pacienty, kteří mají po prodělání covidu-19 přetrvávající obtíže. V oddělení budou specializované ambulance, které zajistí odborné vyšetření pacientů a případně je odešlou k dalším specialistům. Novinářům to dnes řekli zástupci nemocnice a hlavního města, které je zřizovatelem nemocnice.

Nemocnice, která sídlí ve Vysočanech a je jediným zdravotnickým lůžkovým zařízením hlavního města, má za sebou asi rok a půl trvající rekonstrukci interiérů a vybavení. „Můžeme toho teď využít pro rozvoj péče, chceme také reagovat na aktuální situaci v souvislosti s pandemií covidu,“ řekla novinářům radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Zařízení se v současnosti věnuje především péči o lidi, kteří prodělali vážné onemocnění nebo měli vážný úraz a po pobytu v nemocnici se nedokážou vrátit do domácího prostředí. V minulých měsících nemocnice pečovala i o několik pacientů po vážném průběhu covidu-19. Nyní se chce zaměřit i na ty, kteří se po nemoci sice vrátili do běžného života, mají ale přetrvávající obtíže.

Někteří lidé mají i několik měsíců po prodělání covidu-19 zdravotní potíže

Někteří lidé, kteří prodělali covid-19, mají i několik měsíců poté problémy s dýcháním, trpí extrémní únavou, bolestmi svalů, kloubů či hlavy, mají výpadky paměti a poruchy soustředění. U některých přetrvává ztráta čichu a chuti nebo mají potíže se spaním. Ti se mohou od pátku 3. září objednat na vyšetření do postcovidového centra městské nemocnice, kontakty by měly být zveřejněny na webu.

Praha také v příštích letech chystá dvoupatrovou nástavbu nemocnice, v které by bylo dalších 64 lůžek. Nová oddělení by se podle ředitelky nemocnice Evy Vyšatové měla zaměřit na péči o kardiologické pacienty a paliativní péči. Nyní má nemocnice 160 lůžek, aktuálně je podle ředitelky obsazeno 91 z nich.

Speciální centra pro pacienty se zdravotními problémy po covidu již nějakou dobu fungují při nemocnicích ve Středočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V Plzeňském kraji ho pro seniory, kteří prodělali covid, počátkem roku zřídil Domov Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku, aby pomohl přetíženým zaměstnancům zdravotnických zařízení. V ostatních regionech se o ty, kteří se potýkají s potížemi po koronaviru, starají odborníci na plicních či interních odděleních, ve specializovaných ambulancích, poradnách nebo léčebnách. Léčbu a rehabilitaci po covidu poskytují také lázně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto praha.eu

Štítky ČR, správa, koronavirus, nemocnice, Praha, COVID-19, pacient, Milena Johnová, Praha sobě, Vysočany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum pro pacienty s postcovidovými obtížemi se otevře v pražské městské nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.