Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha se chystá na další vlnu covidu. V plánu jsou třetí dávky očkování

Praha se během podzimu bude soustředit na přípravu na další vlnu covidu. Návrat dětí do škol a také chladnější počasí jsou faktory, které mohou napomoci delšímu přežití viru, který se dnes v České republice vyskytuje převážně v nakažlivější variantě delta. Hlavní město chystá třetí dávku očkování.

Třetí dávka očkování zatím především pro lidi nad šedesát

Rada vlády pro zdravotní rizika zareagovala na hrozící podzimní vývoj projednáním třetí vlny očkování, začne v příštích týdnech a v první fázi se soustředí především na obyvatele nad 60 let věku, včetně seniorů v pobytových zařízeních i v domácí péči. Personál i klienti sociálních služeb, kteří nebyli naočkováni proti koronaviru, budou muset být pravidelně testováni. Hlavní město tak zatím odkládá plánovaná výběrová řízení na ředitele příspěvkových organizací.

„Na příštím jednání požádám Radu hlavního města Prahy, aby odhlasovala posunutí tohoto úkolu, který vyplývá z jejího dřívějšího rozhodnutí. Mít jasně stanovená šestiletá funkční období je naprosto správný postup. Na jedné straně dává ředitelům příspěvkových organizací možnost koncepčně pracovat, na druhé straně klientům a jejich rodinám tolik potřebnou stabilitu v péči o ně. Požádat ředitele městských příspěvkových organizací, aby jednou za šest let obhájili své pozice a přišli v rámci výběrových řízení s co nelepší koncepcí na dalších šest let, ale zároveň zaručuje, že péče o Pražany, kteří potřebují pomoc, bude vždy to nejlepší. Vzhledem k vývoji posledních dnů jsem nicméně usoudila, že budeme potřebovat všechny síly na společný podzimní boj s covidem. K výběrovým řízením se dle pokynu Rady hlavního města systémově vrátíme, jakmile to covidová situace dovolí,“ komentuje radní hlavního města Prahy pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě).

Šestiletý cyklus má zmírnit politický tlak

Už na konci minulého roku se Rada hlavního města Prahy usnesla na tom, že pravidelná výběrová řízení v gesci zdravotnictví a sociálních věcí mají mít šestileté cykly. Kromě sociální a zdravotní oblasti již začal tento periodický cyklus fungovat například v oblasti kultury a cestovního ruchu. V sociální oblasti a ve zdravotnictví se systém cyklických výběrových řízení týká v součtu víc jak třiceti zařízení hlavního města Prahy, která jsou umístěna jak přímo ve městě, tak mimo něj.

„Chceme, aby na ředitele městských organizací již v budoucnu nemohl být vyvíjen politický tlak a aby na tato místa namísto expertů nemohli být dosazováni političtí nominanti podle výsledku voleb a libovůle politických stran. Takové hromadné odvolávání pěti ředitelů se událo například za vlády ODS a ČSSD v roce 2011. To by v novém systému nemělo být možné. Pevně věřím, že jej i v sociální a zdravotní oblasti nastavíme co nejdříve, jakmile to covidová situace dovolí,“ dodala Milena Johnová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky očkování, covid, třetí dávka, Praha, COVID-19, hlavní město, Česko, Milena Johnová, ČSSD, ODS, Rada hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha se chystá na další vlnu covidu. V plánu jsou třetí dávky očkování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.