Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Když zvířata pomáhají. V pražské nemocnici zavedli hipoterapii

Dotek léčí. Nejedná se přitom o žádnou ezoterickou poučku, ale vědci prověřený fakt. I proto do zdravotnických zařízení postupně proniká takzvaná hipoterapie. Aplikují ji i v Nemocnici milosrdných sester svatého Karla Boromejského. Tato fyzioterapeutická metoda využívá jako pomůcku speciálně připraveného koně. Nemocným pomáhá především po psychické stránce.

Canisterapie je podpůrná terapie pomocí psů. Využívá se pro zlepšení psychického i fyzického stavu člověka a uplatňuje se také při výchově a vzdělávání.

V nemocnici mají dva speciálně cvičené terapeutické minikoně Hoogy a Maeve. "Nemocnice má v areálu krásnou zahradu s výhledem na Strahovský klášter a Pražský hrad, ve které se pacienti, ale i ošetřovatelé či rodinní příslušníci mohou s koňmi potěšit a navázat se zvířaty fyzický i psychický kontakt. Z této doplňující terapie profitují především pacienti z Oddělení paliativní péče, Oddělení ošetřovatelských lůžek a Dětského a dorostového detoxikačního centra," uvedla tamní tisková mluvčí Jitka Kalousková.

Pro dotykovou hipoterapii (pacient na koni nesedí, ale vzájemně se dotýkají) jsou speciálně cvičeni miniaturní koně, kteří mají velmi mírumilovnou a učenlivou povahu. Miniaturní kůň však není poník, jak se mnozí domnívají. Právě pro svou mírnou povahu jsou často používáni jako vodící asistenti i pro nevidomé. Jádro terapie spočívá v kontaktu s nemocným člověkem. Tato bezprostřední blízkost, speciálně pak dotyk mu pomáhá odbourávat nedůvěru, strach, úzkost a obavy. Svým působením přispívá dotyková hipoterapie k úspěšnosti celkové léčby.

Celý program a jeho realizace je dílem manažerky fundraisingu zdravotnického zařízení Dagmar Kuncové. „O hipoterapii pro naše pacienty jsem začala přemýšlet už loni, poté, co jsem u nás zavedla canisterapii a na vlastní oči uviděla, jaký pozitivní účinek má kontakt se zvířetem zejména na pacienty v seniorském věku, kteří jsou dlouhodobě upoutaní na lůžko, doslova psychicky pookřejí,“ řekla Dagmar Kuncová.

Role poskytovatele hipoterapie se ujal spolek Caballinus ze Zbraslavi se svou zakladatelkou a hlavní terapeutkou Terezou Honců. Sdružení, které založila v roce 2008, je členem České hiporehabilitační společnosti a zabývá se jak jízdní, tak dotykovou hipoterapií, a to zejména pro dětské neurologické pacienty s centrálními koordinačními poruchami, dětskou mozkovou obrnou, Downovým syndromem a psychomotorickým zpožděním. 
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice milosrdných sester sv. Karla Boromejského

Štítky koně, hipoterapie, nemocnice, nemoc, pacient, Karel Boromejský, Pražský hrad, Strahovský klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Když zvířata pomáhají. V pražské nemocnici zavedli hipoterapii  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.