Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Česku loni transplantovali rekordní počet ledvin, nejvíc z toho v Praze

Lékaři v roce 2022 transplantovali v České republice 520 ledvin, nejvíc za dobu, kdy se počty sledují. V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny to byly tři stovky. Za úspěchem stojí lepší spolupráce nemocnic a změna legislativy, kdy darovat ledvinu mohou i cizinci.

„Stejnou transplantační legislativu, jakou máme my, přijaly v posledních letech takové země jako Nizozemsko, Dánsko nebo Anglie. Recentní změna legislativy také umožnila odebírat větší počet orgánů cizincům zemřelým na našem území. Zatímco v roce 2021 to bylo 14 osob, v roce 2022 už 28,“ vysvětlil v tiskové zprávě Ondřej Viklický, přednosta Transplantcentra IKEM.

Podle lékařů lépe funguje spolupráce s dárcovskými nemocnicemi a komunikace se zdravotníky z dialyzačních center. Letos už tak v lednu transplantovali 33 ledvin, minulý rok za stejnou dobu 22.

Většinu orgánů, tedy tři sta z 520, voperovali právě v IKEM. „Většina pacientů dostala ledvinu od zemřelého dárce orgánů, ve 28 případech byl dárcem příbuzný nebo blízký pacienta,“ uvedl Viklický.

Aby byl člověk zařazen na čekací listinu na novou ledvinu, musí projít velkým počtem vyšetření a k tomu jsou podmínkou například zdravé zuby.

Ohodnoť článek

Foto IKEM

Štítky ledvina, Institut klinické a experimentální medicíny, legislativa, transplantace, rekord

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku loni transplantovali rekordní počet ledvin, nejvíc z toho v Praze  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.