Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žena, kterou v Praze pobodal útočník, už dva měsíce leží v nemocnici. Pořádají pro ni sbírku

Kamarádka ženy, kterou v prosinci v Praze 4 pobodal útočník, pro ni a její rodinu pořádá sbírku. Těžce zraněná Alice totiž už dva měsíce leží v nemocnici a rodina tak přišla o jeden příjem. K tomu bude potřebovat finance na doléčení a rehabilitaci.

Plíce stále nefungují, jak by měly, srdce je stále slabé"

K útoku došlo 17. prosince na ulici Novodvorská v Praze 4. Agresor tam nožem napadl dvě ženy, jednou z nich byla právě Alice. Bodl ji do břicha a přímo do srdce, pak ho zastřelila policie. Život jí zachránila dvojice náhodou projíždějících záchranářů. „U pacientky došlo k zástavě oběhu, a proto záchranáři zahájili resuscitaci nepřímou srdeční masáží. Ta byla úspěšná a srdeční funkci se podařilo obnovit,“ popsala v tiskové zprávě mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Po převozu do motolské nemocnice si ji převzal tým chirurgů. Tam jí skoro hodinu a půl rukama masírovali srdce. Jak uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková na webu, Alice se probudila na Štědrý den bez neurologických následků.

„V současné době leží Alice stále na ARO, všude má hadičky, tracheostomii, jelikož plíce stále nefungují, jak by měly, srdce je stále slabé a objevují se další komplikace. Čekají ji další zákroky,“ popsala na webu sbírky kamarádka Tereza Vrzáková, která ji organizuje.

VIDEO: Pobodaná žena se zotavuje z útoku. Srdce jí rukama masírovali hodinu a půl

Žena, kterou v půlce prosince v Praze 4 bodl útočník do srdce a do břicha, se stále léčí v motolské nemocnici, je ale na dobré cestě k uzdravení. Záchranáři a lékaři teď popsali, jak její záchrana před Vánoci probíhala.

Nedostane nemocenskou v plné výši

Za Alicí každý den do nemocnice dojíždí manžel Dan i její maminka. Ti se také starají o její dva syny. „Proto jsem se rozhodla udělat sbírku, která by Alici, Dana i kluky podpořila. Přála bych si, aby díky získaným finančním prostředkům mohli lépe čelit této tragické a náročné situaci,“ vysvětlila Vrzáková.

Sbírka má cíl 550 tisíc korun a peníze mají putovat na chod domácnosti a na kompenzaci výpadku jednoho příjmu. Část chtějí vyčlenit i na doléčení, rehabilitaci, léčebné pobyty a rekonvalescenci Alice.

„Jasné je jen jedno, od státu se toho moc nedočkají, například za leden Alice nedostane nemocenskou v plné výši, protože včas neodevzdala formulář, který ji přišel poštou, když byla hospitalizovaná… to jen pro dokreslení situace, čemu navíc rodina čelí,“ dodala Vrzáková.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Motol

Štítky Fakultní nemocnice v Motole, sbírka, útok, pobodání, finance, zranění, Praha 4

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena, kterou v Praze pobodal útočník, už dva měsíce leží v nemocnici. Pořádají pro ni sbírku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.