Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lékaři v pražském IKEM loni transplantovali 528 orgánů, 60 procent všech v ČR

Lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny loni transplantovali 528 orgánů, o 14 méně než v dosud rekordním roce 2021. Celkově zajišťovali 60 procent všech transplantací orgánů v Česku.

Podle údajů Koordinačního střediska transplantací loni v ČR lékaři celkově transplantovali 867 orgánů. Z toho 520 bylo ledvin, které jsou nejčastěji transplantovaným orgánem i díky tomu, že se odebírají i žijícím dárcům.

Loni IKEM poprvé transplantoval od žijícího dárce příjemci i část jater. Podobné operace byly do té doby jen tři u dětí, na začátku února 2022 darovala polovinu jater vážně nemocné pacientce její sestra. „V loňském roce jsme měli celkem devět žijících dárců, kteří se rozhodli pomoci svému blízkému, který by se jinak životně důležitého orgánu nedočkal," uvedl v tiskové zprávě přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

„Transplantace u dospělých je složitější, protože je nutné od žijícího dárce odebrat mnohem větší část jater, přičemž chirurg nesmí ohrozit jeho zdraví a život. I proto se na tyto nejtěžší výkony připravujeme i pomocí virtuální reality, která nám umožní se podívat na orgán nejen zvenku, ale i na všechny struktury uvnitř jater," dodal Froněk.

Meziročně přibylo v IKEM také transplantovaných srdcí. Z 51 pacientů deseti pomohl i unikátní přístroj na převoz bijícího srdce, která nemocnice využívá od podzimu 2019. „Jde o unikátní zařízení pro transport a rekondici bijícího srdce ve fyziologických podmínkách od zemřelého dárce k příjemci, čímž se podstatně rozšiřuje nabídka použitelných orgánů k transplantaci," popsal přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka.

Klinika podle něj očekávala, že díky tomu bude možné využít zhruba o desetinu orgánů víc než dříve, protože se stav orgánu v přístroji vylepší. „V loňském roce se nám nicméně podařilo tento závazek dokonce významně překonat, a to hned u 20 procent případů. Díky přístroji jsme tak zachránili život deseti pacientům navíc," doplnil Netuka.

V Česku bylo loni transplantováno 520 ledvin, 300 z nich v IKEM. Většina pacientů dostala orgán od zemřelého dárce, v 28 případech daroval orgán příbuzný nebo blízký. Zdravotnické týmy IKEM transplantovaly také 140 jater, 31 slinivek, pět Langerhansových ostrůvků a jedno tenké střevo.

„IKEM není jen největším transplantačním centrem České republiky, ale patří i mezi nejaktivnější v celé Evropě. Dostupnost transplantací v Česku přepočteno na milion obyvatel patří ve srovnání s evropskými státy k nejlepším," uvedl ředitel IKEM Michal Stiborek.

Transplantacím se vedle pražského Institutu klinické a experimentální medicíny a Fakultní nemocnice v Motole věnují i fakultní nemocnice v Brně, transplantacím ledvin také v Hradci Králové, Plzni, Ostravě a Olomouci. Na transplantace orgánů na začátku února letošního roku čekalo podle čekací listiny 988 lidí. Nejvíce z nich, 390, by potřebovalo novou ledvinu, 88 játra, 55 srdce a 53 plíce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto IKEM

Štítky ČR, zdraví, transplantace, 2022, IKEM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v pražském IKEM loni transplantovali 528 orgánů, 60 procent všech v ČR  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.