Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V nemocnici Motol poprvé provedli tři transplantace najednou

Lékaři Fakultní nemocnice Motol poprvé v historii nemocnice provedli tři transplantace v jeden den. Dvěma dětem a jedné dospělé ženě voperovali nové srdce, ledvinu a plíce. Všem pacientům se podle nemocnice daří dobře a orgány fungují.

Pro výjimečnou událost byly v neděli 23. října v pohotovosti všechny transplantační týmy, které nemocnice má, program transplantací srdce u dětí, Národní program transplantací ledvin u dětí a Národní program transplantací plic pro děti a dospělé.

Každý z pacientů totiž dostal jiný orgán. Nové srdce putovalo čtrnáctileté dívce s vrozenou vadou. Před nedělním zákrokem prodělala už šest operací. Desetiletý chlapec s vrozenou vadou vývodných cest močových a vrozenou vadou v oblasti konečníku dostal novou ledvinu a devětadvacetiletá žena trpící chronickou nemocí dýchacích cest zase nové plíce.

V rámci Národního programu transplantací ledvin u dětí už v zemi za 40 let operovali 322 dětí, Národní program transplantací plic pro děti a dospělé od roku 1997 transplantoval 586 pacientů a v programu transplantací srdce u dětí se od roku 2014 našli nový orgán čtrnácti dětem.

Dobře spolupracovat muselo Koordinační středisko transplantací, Národní program odběru orgánů a tkání a motolské Oddělení transplantací a tkáňové banky.

„Nikdy se doposud v naší nemocnici nestalo, že by došlo k souběhu všech tří našich programů a v jednu chvíli byly zapojeny všechny odběrové a transplantační týmy,“ uvedl na webu nemocnice Jan Burkert, primář Oddělení transplantací a tkáňové banky Fakultní nemocnice Motol, transplantační chirurg Národního programu transplantace ledvin u dětí a Národního programu transplantace plic.

„Celkem bylo do všech tří transplantací zapojeno více jak 80 osob a jednalo se tedy o zatím největší akci tohoto druhu v naší nemocnici,“ dodal Burkert.

Jak nemocnice informovala, všichni tři pacienti jsou ve velmi dobrém stavu a jejich orgány fungují správně.

Většina transplantací probíhá podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové jednotlivě, v rámci dvou dětských programů operují jen několik pacientů ročně.

Ohodnoť článek

Foto Fakultní nemocnice v Motole

Štítky transplantace, Fakultní nemocnice v Motole, pacienti, děti, srdce, plíce, ledviny, nemocnice, Pavlína Danková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnici Motol poprvé provedli tři transplantace najednou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.