Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

I láhev s vodou může zabíjet. Pražští záchranáři varují před předměty v autě

Záchranná služba hlavního města po zkušenostech z dopravních nehod varuje před volně položenými předměty ve vozidlech. Ty podle nich mohou způsobit vážná i smrtelná zranění. Nedávno tak zemřel muž po ráně nářadím letícím z kufru.

Pražští záchranáři vyjedou v průměru k pěti dopravním nehodám za den, vidí tedy mnoho následků malých i velkých kolizí. Zjistili, že velké nebezpečí se skrývá ve volně položených předmětech v autě, které i v malé rychlosti mohou ublížit.

Taková situace nastala při nedávné nehodě tří vozů. „Řidič prostředního automobilu měl v kufru volně ležící nářadí. Při nárazu se nářadí vymrštilo do přední části vozidla a hever udeřil řidiče do hlavy tak silně, že mu způsobil vážný úraz, kvůli kterému i přes poskytnutou péči zemřel,“ uvedla na webu pražských záchranářů mluvčí Jana Poštová.

Minulý rok zasahovali pražští záchranáři u asi dvou tisíc dopravních nehod. Letos je to zatím 1800.

Dodala, že by při této nehodě zřejmě jinak utrpěl jen lehká zranění.

Záchranáři proto doporučují volně uložené věci jako nářadí, kufry, lékárničku, lyže, lahve s nápoji nebo krabice zabezpečit.

„Po nárazu automobilu se předměty po autě rozlétnou s ničivou silou. Čím je vyšší rychlost při nárazu a čím těžší je převážené těleso, tím bývají následky závažnější. Například plná 1,5litrová lahev s vodou se bude při nárazu v rychlosti 50 km/h chovat, jako by vážila přes 20 kilogramů. Při rychlosti 90 km/h to bude už bezmála 40 kilogramů,“ vysvětlila Poštová.

Důležité je podle ní správné nastavení opěrek. Pokud je to jinak, může náraz způsobit i smrtelná zranění krční páteře a míchy. Opěrky by měly být o 3 až 5 centimetrů výš, než je temeno hlavy řidiče a cestujících.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy

Štítky záchranáři, dopravní nehoda, smrt, nářadí, auto, kufr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I láhev s vodou může zabíjet. Pražští záchranáři varují před předměty v autě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.