Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze se koná preventivní akce proti artritidě. Poradí, zda zajít k lékaři

V rámci Světového dne artritidy se v sobotu na Palackém náměstí koná preventivní akce. Už od 10 hodin si zájemci mohou přijít vyplnit krátký dotazník, který jim napoví, jestli mohou trpět revmatoidní artritidou a zda své potíže mají řešit s lékařem. Hlavním motivem letošního ročníku jsou ruce, celou akci pořádá pacientská organizace Revma Liga Česká republika.

Na zjištění rizika stačí tři otázky

„Pomocí jednoduchých odpovědí na připravené otázky lidé zjistí, jestli mají riziko vzniku revmatoidní artritidy. Jestliže na více než tři otázky odpoví kladně, tak by měli zvážit návštěvu lékaře. Výsledky testu mohou také probrat s revmatology, kteří budou přímo na místě,“ vysvětluje David Kříž z pacientské organizace Revma Liga ČR.

Revmatoidní artritida se projevuje hlavně bolestí a ztuhlostí kloubů, často nejprve jen na drobných kloubech na rukou. „Opravdu bývají nejdříve a nejvíce postiženým orgánem v těle. Pokud klouby bolí, otékají a jsou po ránu ztuhlé déle než půl hodiny, je to problém. Všimnout si toho můžeme zejména na kloubech prstů, které se nacházejí nejblíže dlani,“ vysvětlil v tiskové zprávě ředitel pražského revmatologického ústavu Karel Pavelka.

Akce se zúčastní lékaři, pacienti i známé osobnosti

Lidé by měli v takovém případě navštívit nejprve praktického lékaře, který jim doporučí návštěvu revmatologa. „Pokud se pacienti nezačnou léčit včas, může u nich dojít k nevratným kloubním změnám, například na zápěstí. To pak pacienty omezuje v běžném, ale často také pracovním životě, kdy ztrácí svou samostatnost a schopnost uplatnění,“ podotkl Pavelka.

Světového dne artritidy se zúčastní lékaři, známé osobnosti i celá řada pacientů. Akcí bude provázet herec Jakub Žáček. „Setkávání se a vzájemná podpora mají obrovský význam. Pacienti pochopí, že na svou nemoc nejsou sami. Máme vynikající zdravotnictví, ale musíme stále mluvit o úskalích a chybách v systému, aby měli pacienti tu nejlepší možnou péči, která povede ideálně k remisi, tedy úplnému vymizení příznaků nemoci,“ uvedla ve zprávě pro novináře Edita Müllerová, předsedkyně spolku Revma Liga ČR.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky artritida, zdraví, prevence, Praha, lékař, Česko, revmatoidní artritida, Karel Pavelka, Jakub Žáček, Revmatologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze se koná preventivní akce proti artritidě. Poradí, zda zajít k lékaři  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.