Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha se chce stát inovačním centrem střední a východní Evropy. Pomoci by měl i technologický park

Praha má podle odborníků šanci stát se do roku 2030 inovačním centrem střední a východní Evropy. Mohlo by k tomu dopomoci i vybudování technologického parku, kde by se setkávali výzkumníci se studenty, podnikateli i zástupci města.

„Před námi je totiž řešení mnoha výzev v oblasti energetiky, stárnutí populace, nových technologií"

Vizi Prahy v roce 2030 jako města inovací dnes řešili odborníci na konferenci organizované Pražským inovačním institutem. Ta zaměřila na klíčové oblasti jako je podnikání, urbánní inovace, umělá inteligence a digitalizace, vesmír a výzkum, inovace ve vzdělávání a kulturní a kreativní odvětví.

„Cílem je hledání vize, směřování hlavního města. Do čeho investovat, jaké oblasti rozvíjet. Spolupráce mezi akademickým světem, spolupráce mezi podnikateli je naprosto zásadní. Před námi je totiž řešení mnoha výzev v oblasti energetiky, stárnutí populace, nových technologií. Na to všechno budeme muset reagovat ve velmi krátkém čase,“ uvedla na tiskové konferenci ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

Podle pražského zastupitele Jaromíra Beránka už ale hlavní město první kroky udělalo, ví, co chce. „Praha už tu svoji vizi do velké míry má a teď je naší odpovědností, abychom se ji pokusili co nejlépe naplnit. Vize spočívá především v inovativním vzdělávání pro budoucnost, posilování technologií a hledání cest v budování větší sociální soudržnosti,“ řekl Beránek.

„Praha koncentruje asi 60 procent intelektuálního potenciálu České republiky"

Podle Beránka v Praze chybí vědeckotechnologický park, kde by se mohli setkávat vědci a výzkumníci se studenty, velkými společnostmi, zástupci města i neziskových firem.

„Jestliže Praha byla schopná se shodnout na tom, že vznikne nová filharmonie na Vltavské, tak si myslím, že je možné a zcela reálné, že se shodne i na tom, že bude mít svůj vědeckotechnologický park,"sdělil ředitel Pražského inovačního institutu Bohumil Kartous.

Kartous věří, že má hlavní města dobře nakročeno i do budoucna. „Praha koncentruje asi 60 procent intelektuálního potenciálu České republiky a to z ní dělá přirozeného lídra v rámci naší země, ale vytváří i kapacitu, která může z Prahy udělat centrum inovací v rámci střední a východní Evropy,“ vysvětlil Kartous.

V Praze bylo v roce 2020 podle Českého statistického úřadu vydáno na vědu a výzkum 43,5 miliardy korun. Cílem Pražského inovačního institutu je podpora a propojení aktivit jednotlivých aktérů na území hlavního města.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky inovace, technologický park, konference, pražský inovační institut, Praha, Střední a východní Evropa, hlavní město, technologie, výzkum, Bohumil Kartous, Česko, Helena Langšádlová, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha se chce stát inovačním centrem střední a východní Evropy. Pomoci by měl i technologický park  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.