Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na spolupráci pražských škol a odborných center míří 11 milionů. Nový plán má zvýšit kvalitu vzdělávání

Z evropských fondů míří více jak 11 milionů korun na spolupráci pražských škol se vzdělávacími a kulturními centry. Spolupráce má zlepšit studium na pražských vzdělávacích institutech. Takzvaný Krajský akční plán III Praha (KAP III), který rada hlavního města České republiky v pondělí 10. ledna schválila, cílí především na střední školy. V plánu však není opomenuto ani vzdělávání na základních a vysokých školách.

Projekt má zlepšit kvalitu prezenčního i online vzdělávání

Nový projekt známý jako KAP III Praha, díky kterému se má zlepšit forma vzdělávání na školách, bude financován z Operačního programu s názvem Výzkum, vývoj a vzdělávání. Na něm se bude v rámci svého rozpočtu podílet Praha ve spolupráci s Pražským inovačním institutem. Projekt má trvat do listopadu roku 2023.

Stejně jako ty předchozí, i tento projekt je zaměřen na podporu společného plánování a sdílení aktivit průřezově celým segmentem pražského školství ve snaze posunout kvalitu vzdělávání zase o něco výš,“ řekl pražský radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti) s tím, že důraz je kladen na spolupráci mezi školami, vzdělávacími a kulturními centry a zaměstnavateli, což pomůže v rozvoji gramotnosti a klíčových kompetencí žáků a studentů. „Kvůli přetrvávající pandemii koronaviru budou součástí projektu také aktivity, které zajistí lepší podmínky pro vzdělávání na dálku,” dodal.

Kde rostou peníze? O tom si čtou děti od české autorky Denisy Proškové na Slovensku, v Bulharsku i v Číně

Nejúspěšnější českou knihu o tom jak zacházet s financemi přitom nenapsal ekonom, ale ilustrátorka, novinářka a spisovatelka, absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Teď před svátky vyšel třetí dotisk.

Podpora pedagogického leadershipu a učitelů

KAP III Praha navazuje na předchozí akční plány a očekává se, že bude sloužit jako překlenovací projekt pro akční plánování na území hlavního města. To bude v období 2021 až 2027 uskutečněno v rámci takzvaného Operačního programu Jan Amos Komenský. Podle manažera projektu KAP III Petra Nečiny je cílem celého projektu vytvořit společný plán vzdělávání v Praze pro budoucí období a spojit několik základních návrhů směřujících ke zvyšování kvality vzdělávání v hlavním městě České republiky.

Díky faktu, že Pražský inovační institut úspěšně revidoval KAP II a v současnosti realizuje na něj navazující i KAP I,  dostává plánování rozvoje vzdělávání i zavádění strategických záměrů do praxe na území hlavního města jednak vnitřní konzistenci a jednak mnohem vyšší míru provázanosti, než tomu bylo v minulosti. V KAP III budeme nadále akcentovat podporu inovací prostřednictvím pedagogického leadershipu a podpory učitelům v jejich rozvoji tam, kde se podaří identifikovat potřeby v úzké spolupráci s pražskými školami,“ vyjádřil se k plánu ředitel Pražského inovačního institutu Bohumil Kartous.

Střední škola v zahraničí? Skvělá životní zkušenost, která nemusí zatížit rodinný rozpočet

Máte děti na střední škole a přemýšlíte, jak jim dopřát co nejlepší start do života? Možnost vyjet do ciziny je pro mladého člověka nesporně formující zkušeností a konkurenční výhodou na celý život. Studium na střední škole v zahraničí dodá...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EDUCAnet

Štítky podpora, školy, vzdělání, Praha, projekt, hlavní město, Česko, plánování, pandemie covidu-19, Jan Amos Komenský, Vít Šimral, Bohumil Kartous, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na spolupráci pražských škol a odborných center míří 11 milionů. Nový plán má zvýšit kvalitu vzdělávání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.