Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Někteří žáci se o Vánocích dočkají delšího volna. Podívejte se, které školy zavřou dříve

Ředitelé některých základních škol v Praze se rozhodli vyhlášením takzvaného ředitelského volna prodloužit vánoční prázdniny. Mnohým školákům tak začnou prázdniny 20. prosince, o tři dny dříve oproti řádnému termínu prázdnin. Vyplývá to z informací, které sdělili mluvčí pražských městských částí a ředitelé základních škol.

Ministerstvo prázdniny prodlužovat nehodlá

Díky takzvaným ředitelským volnům se žáci některých pražských základních škol dočkají prodloužených vánočních prázdnin. Ministerstvo školství i přes některé výzvy prodloužit vánoční prázdniny ve školách nemíní. Na neprodlužování vánočních prázdnin se už dříve dohodli končící ministr Robert Plaga (za ANO) a jeho pravděpodobný nástupce Petr Gazdík (STAN). V pondělí ale liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) opět navrhl, aby děti šly do školy naposledy v pátek 17. prosince.

Končící ministr školství Plaga (za ANO) a jeho pravděpodobný nástupce Gazdík (STAN) se minulý týden dohodli, že se nebudou prodlužovat vánoční prázdniny, začnou tedy den před Štědrým dnem. Nastupující vládní koalice chtěla kvůli covidu výuku na školách o tři dny zkrátit. Gazdík nakonec akceptoval, že volno na konci roku zůstane podle plánu, protože není možné nechávat rodiče i děti v nejistotě a rozhodovat o věcech na poslední chvíli. Objevily se ale znovu návrhy, aby děti šly do školy naposledy v pátek 17. prosince a na stejný den se posunulo testování školáků.

Některé vysoké školy v Praze zavedly výuku on-line, někde se stále učí prezenčně

Některé vysokoškolské fakulty v Praze kvůli zhoršení epidemické situace v posledních dvou týdnech začaly učit on-line. Pouze distančně učí od tohoto pondělí například Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK), na Fakultě sociálních věd UK...

Osmička zavře většinu škol

Delší volno budou mít například žáci navštěvující většinu ZŠ v Praze 8. Osmá pražská městská část zřizuje podle svého mluvčího Martina Šalka 15 základních škol, většina z nich bude od pondělí 20. prosince zavřená. Rodiče žáků, navštěvujících třídy prvního stupně, mohou své děti poslat do školních družin, které budou fungovat i ve dny ředitelského volna. Školní jídelny a kuchyně ale v provozu nebudou, jak mluvčí upozornil. Učit se tak nebude například v ZŠ Bohumila Hrabala. Ředitelka školy Irena Trojanová tam za důvod vyhlášení ředitelského volna označila vysokou nemocnost pedagogů a složitou covidovou situaci. Naopak v ZŠ Glowackého bude volno kvůli rekonstrukci v budově, jak sdělila ředitelka školy Simona Škaloudová.

Žáci Prahy 6 volno nedostanou

Naopak ředitelé základních škol v Praze 6 s výjimkou ZŠ Jana Amose Komenského mimořádné ředitelské volno před Vánoci udělovat nebudou. Volno budou mít žáci školy v Břevnově, tam ho ale ředitelka školy Ivana Koubková vyhlásila kvůli dříve plánovaným stavebním pracím ve škole, jak informovala. Podle vedoucí oddělení komunikace Prahy 6 Terezy Schejbalové je nyní ve školách, které šestá městská část zřizuje, 999 žáků v karanténě. Celkem navštěvuje školy zřizované radnicí asi 9000 dětí.

"Ve školách děti pravidelně každé pondělí testujeme, proto v ředitelském volnu nespatřujeme žádnou přidanou hodnotu. V aktuálním týdnu jsme zaznamenali výrazně méně pozitivních žáků než v minulém. I s ohledem na četné karantény v posledních týdnech považujeme za přínosnější, aby se děti co nejdéle účastnily výuky," uvedla radní pro školství v Praze 6 Marie Kubíková (ODS).

Školy a školky v Praze 2 dostanou od radnice mimořádné odměny. Celkem přes půl milionu korun

Ředitelé mateřských a základních škol na Praze 2 dostanou od radnice mimořádné odměny. Vedení městské části chce ocenit jejich práci nad rámec svých běžných povinností spojených zejména s pandemií covidu-19. Dohromady ředitelé dostanou 540 tisíc...

Rozdílné podmínky v Praze 2, 12 a 13

Rekonstrukce bude důvodem také pro volno ve školách v Praze 12. V souvislosti s koronavirem se žádná z devíti škol, které zřizuje dvanáctá městská část, před vánočními prázdninami zavírat nebude. Ředitelé škol se k vyhlášení ředitelského volna neuchylují mimo jiné proto, že možnosti vyhlásit pět dnů ředitelského volna za školní rok už využili, jak vysvětlil radní pro školství Petr Prchal (TOP 09). Vedení škol by proto podle něj spíše uvítalo, pokud by vánoční prázdniny prodloužila ministerstva školství a zdravotnictví. Postup, kdy se neučí jen v některých školách, označil radní Prahy 12 pro řešení koronavirové krize za nesystémový. Mluvčí radnice Eva Burianová dodala, že aktuálně je v devíti ZŠ celkem 15 tříd v karanténě kvůli covidu-19.

Ředitelské volno před vánočními prázdninami nebude vyhlašovat ani žádná ze ZŠ, které zřizuje Praha 13. Epidemiologická situace v nich není natolik kritická, aby bylo vyhlášení ředitelského volna nezbytně potřebné, uvedla mluvčí radnice Lucie Steinerová s odkazem na ředitele škol. Mluvčí doplnila, že na některých školách se v poslední době snižuje i počet žáků, kteří musí být v souvislosti s covidem-19 v karanténě nebo v izolaci. Školy zřizované Prahou 13 navštěvuje celkem 5565 školáků, nyní je podle Steinerové v karanténě nebo izolaci 120 z nich.

V Praze 2 podle mluvčí Andrey Zoulové vyhlásí volno jedna ZŠ. Děti navštěvující ostatní školy budou mít prázdniny až v řádném termínu. Podle informací na webu radnice zřizuje Praha 2 celkem deset základních škol. Kvůli spíše klesajícímu počtu žáků škol v Praze 5 v karanténě nebude ředitelům doporučovat vyhlášení volna ani starostka páté městské části Renáta Zajíčková (za ODS). Ze 13 ZŠ, které zřizuje Praha 10, budou mít delší prázdniny jen žáci ze dvou zařízení, informoval ČTK mluvčí městské části Jan Hamrník. ZŠ Solidarita a ZŠ v Hostýnské ulici podle něj volno vyhlašují z organizačních důvodů.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, volno, prázdniny, škola, koronavirus, Praha, Vánoce, základní škola, městská část, karanténa, Petr Gazdík, Robert Plaga, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, ANO 2011, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někteří žáci se o Vánocích dočkají delšího volna. Podívejte se, které školy zavřou dříve  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.