Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První žena v čele Univerzity Karlovy. Rektorkou se dnes stala Milena Králíčková

Dosavadní protektorka Univerzity Karlovy (UK) Milena Králíčková se dnes stala novou rektorkou. Se ziskem 55 hlasů od 69 přítomných členů se stane první ženou, která povede nejstarší a největší vysokou školu v Česku. Do své funkce by měla nastoupit v únoru 2022. Vysokou školu by pak měla vést do roku 2026. Ve vedení nová rektorka vystřídá Tomáše Zimu.

Nová rektorka uspěla hned v prvním kole volby

Králíčková ve volbě porazila jediného protikandidáta, kterým byl bývalý děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík. Králíčková uspěla hned v prvním kole volby. Ke zvolení potřebovala nadpoloviční většinu hlasů všech členů akademického senátu, kterých je 70. Stehlík získal 14 hlasů.

Devětačtyřicetiletá Králíčková vystudovala všeobecné lékařství na Lékařské fakultě UK v Plzni, kde od roku 2011 vede Ústav histologie a embryologie. Od roku 2014 je na UK prorektorkou pro studijní záležitosti. Od roku 2019 se stala jednou z vůdčích osobností evropské univerzitní aliance 4EU+, jež koordinuje pařížská Sorbonna a tvoří ji kromě Univerzity Karlovy též univerzity z Heidelbergu, Kodaně, Milána a Varšavy. Je mimo jiné i ambasadorkou Fulbrightovy komise.

Na budoucí šéfku UK čeká například stavba vědeckého a vzdělávacího kampusu v centru Prahy na pražském Albertově, který by měl stát zhruba osm miliard korun a být hotov do konce roku 2025. Vysokým školám bude také umožněno zapojení do čerpání dotací z Národního plánu obnovy, který má pomocí evropských peněz restartovat a modernizovat ekonomiku po koronavirové krizi. Plány obnovy všech členských států EU musí podporovat zejména digitální a zelenou transformaci, přičemž ministerstvo školství chce podpořit hlavně digitalizaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milena Kralickova

Štítky ČR, školy, vysoké, UK, rektor, Praha, Univerzita Karlova, Milena Králíčková, vysoká škola, Tomáš Zima, Česko, volby, Michal Stehlík, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Evropská unie, Sorbonna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První žena v čele Univerzity Karlovy. Rektorkou se dnes stala Milena Králíčková  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.