Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájem o vysokoškolské koleje v Praze zůstává i navzdory nejasné podobě výuky velký

Zájem o ubytování na vysokoškolských kolejích v Praze se zhruba měsíc před zahájením nového akademického roku většinou příliš neliší od předešlých let. Navzdory nejasnostem ohledně formy výuky školy očekávají zpravidla plnou obsazenost lůžek, v poptávce registrují nyní i převis. Výjimkou je České vysoké učení technické (ČVUT), které proti loňsku eviduje o koleje menší zájem. Vyplývá to z vyjádření zástupců vysokých škol. Koleje podle nich v současnosti fungují bez potíží se zvýšenými hygienickými opatřeními podle nařízení vlády proti covidu-19.

Na některých kolejích převyšuje poptávka nabídku

Například Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) podle mluvčí školy Karly Mráčkové předpokládá v novém akademickém roce stoprocentní obsazenost kolejí. V současnosti vyhodnocuje žádosti u ubytování. „Aktuálně registrujeme převis poptávky,“ řekla. Zhruba desetiprocentní přetlak eviduje pro nadcházející semestr také Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT), kde podle mluvčího Michala Janovského rostl zájem o koleje do vypuknutí epidemie covidu-19 meziročně v řádech jednotek procent.

S plným obsazením lůžek jako standardně počítá rovněž Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) a k úplnému zaplnění se blíží i koleje Univerzity Karlovy (UK). Pouze mluvčí ČVUT Andrea Vondráková uvedla, že škola eviduje na nový akademický rok menší zájem než v předešlém roce. Mluvčí VŠE Martina Mlynářová pak doplnila, že vše bude záležet i na tom, zda a za jakých podmínek budou moci do ČR přijet studenti ze zemí s vysokým rizikem nákazy.

Provoz kolejí se bude řídit opatřením proti covidu-19

Školy počítají s tím, že se bude provoz kolejí řídit opatřeními proti covidu-19. Mají vyčleněná lůžka pro případ karantény, studenti musí mimo své pokoje nosit respirátory, úklid dbá na dezinfekci povrchů. Hájek připomněl, že provoz kolejí nebyl nikdy zcela pozastaven, takže opatření na nich se vyvíjela a fungovala nepřetržitě od vypuknutí epidemie. Nově podle něj bude třeba vymyslet organizaci při sebetestování studentů před vstupem na koleje v intervalu sedmi dnů.

Bezinfekčnost ubytovaných se bude kontrolovat přes webový systém

Toto opatření bude spojeno s určitou náročností a zatížením personálu kolejí. Nicméně věříme, že situace bude zvládnutelná, a to i s ohledem na míru proočkovanosti, o které zatím můžeme ale jen spekulovat,“ řekl. Přesné údaje o množství očkovaných studentů nejsou k dispozici. VŠE je chce podle své mluvčí zjistit pomocí formuláře, do kterého posluchači nahrají očkovací certifikát. Pro ty, kteří nebudou očkováni, vytvoří na webu funkci pro uložení potvrzení o testování. Správa kolejí bude bezinfekčnost ubytovaných kontrolovat přes tento webový systém, řekla Mlynářová.

Ceny ubytování na kolejích UK, ČVUT a ČZU se proti loňsku nezměnily. VŠCHT podle Janovského zvýšilo cenu o inflaci. Ceny by se tak měly pohybovat zhruba mezi 2500 až 5000 korun měsíčně. Cenu ovlivňuje především typ a velikost pokoje či lokalita ubytování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, školy, koronavirus, vysoké, koleje, České vysoké učení technické v Praze, Praha, COVID-19, Vysoká škola ekonomická v Praze, Česká zemědělská univerzita v Praze, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Univerzita Karlova, Michal Janovský, Karla Mr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o vysokoškolské koleje v Praze zůstává i navzdory nejasné podobě výuky velký  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.