Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Žáci ze ZŠ Litvínovská v Praze 9 se na koronavirus testují sami doma. Pokud mají negativní výsledek, můžou do školy

Na Proseku v Praze 9 se začali na koronavirus testovat žáci prvních a druhých tříd Základní školy Litvínovská. V pilotním projektu jim byly rozdány antigenní testy na koronavirus a děti se testují doma. Pokud mají negativní výsledek, můžou do školy, kde předloží vyplněný formulář s výsledkem. Pokud by se systém osvědčil, rozšířil by se i na do dalších škol. Pražský magistrát se chystá také na testování studentů posledních ročníků středních škol.

„Test v rodinách považujeme za bezpečnější a komfortnější.“

My jsme se pro to rozhodli proto, že jsme sledovali diskusi na vládě a viděli jsme tu bezradnost jednotlivých úředníků a reakci rodičů i učitelů na zprávy. Přemýšleli jsme nad systémem, který je provozuschopný. Potřebujeme systém, který je jednoduchý a komfortní. A test v rodinách považujeme za bezpečnější a komfortnější,“ řekl místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

K tomuto postupu se radnice rozhodla poté, kdy zjistila, že pokud by děti byly testovány při příchodu do školy, zabralo by to příliš času. „To by mohlo fungovat u nějaké malotřídky, ale ne u téhle školy nebo druhé na Proseku, která má 1100 dětí. To je nesmysl. Spočítali jsme, že bychom před školou testovali asi tři hodiny,“ řekl radní Zdeněk Davídek (HPP). Navíc by museli učitelé nakládat s biologickým materiálem, což se prý řadě zástupců škol nelíbilo.

Více než 150 dětí dostalo balíček s nádobkou na sliny, testem a formulářem

V pilotním projektu dostalo více než 150 dětí ZŠ Litvínovská balíček s nádobkou na sliny, testem, formulářem na výsledek a návodem, jak postupovat. Dnes se testují pouze děti, učitele přijdou na řadu později.

Test funguje tak, že rodiče odeberou dítěti sliny, z nichž zjistí, zda je negativní, či pozitivní. Pokud negativní, vyplní formulář, kde výsledek vyznačí a dítě jej odevzdá učiteli. Pokud bude nakaženo covidem, rodič se vydá s výsledkem a vzorkem na odběrové místo u polikliniky na Proseku.

Antigenní testy budou zálohovány PCR testem

Všechny nyní provedené antigenní testy budou zálohovány PCR testem, který je spolehlivější. Výsledky z dneška budou známy za 24 hodin. Pokud se antigenní testy osvědčí, bude se takto postupovat i na dalších školách. Kromě účinnosti testu radnice zároveň zkoumá, zda je výše zmíněný postup zvládnutelný.

Pražský radní Vít Šimral (Piráti) řekl, že město nyní jedná s distributory i výrobci testů a zjišťuje citlivost a přesnost testů. „Počítáme s tím, že bychom to dál šířili na další městské části, podle toho, jak budeme získávat další distributory testů,“ řekl.

Magistrát chystá také pilotní projekt testování žáků posledních ročníků středních škol zřizovaných hlavním městem. Nyní vybírá vhodné testy. Pilotní projekt by mohl začít ještě v únoru a náklady by se měly pohybovat v řádu několika milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZŠ Litvínovská, Praha 9

Štítky ČR, školy, koronavirus, Praha, testy, žáci, COVID-19, Prosek, rychlý antigenní test, pilotní studie, Pražský magistrát, ODS, Vít Šimral, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci ze ZŠ Litvínovská v Praze 9 se na koronavirus testují sami doma. Pokud mají negativní výsledek, můžou do školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.