Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Závěrečné ročníky se budou moci vrátit do lavic. Lesní školky zůstanou nadále zavřené

Do lavic se budou moci vrátit žáci závěrečných ročníků základních i středních škol. A to i při současném pátém stupni opatření proti koronaviru. Po dnešním jednání vlády to sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Na twitteru o tom informoval také ministr školství Robert Plaga (oba za ANO). Podle nich by se také měl upravit provoz malotřídek. O tom, kdy se tito žáci do škol vrátí, by se mělo rozhodnout příští týden.

V pondělí bude představen upravený PES, ve středu to, kdy kdo půjde do školy

V případě, že to epidemická situace povolí, tak bychom mohli uvažovat o celém prvním stupni,“ řekl ministr zdravotnictví. Podle něj je ale nyní brzo na to říkat, kdy to nastane. „Budeme to vědět v průběhu příštího týdne,“ uvedl. V pondělí chce Blatný představit upravený systém PES vládě a ve středu by se mělo rozhodnout o tom, kdy kdo do školy půjde. „Nebude to dřív než to další pondělí,“ dodal.

Komunisté si obnovení provozu prvního stupně kladli ve čtvrtek jako jednu z podmínek pro podporu při hlasování o prodloužení nouzového stavu. Blatný ve Sněmovně řekl, že předpokládá otevření celého prvního stupně začátkem února, pokud to epidemická situace povolí. V prvních až pátých třídách je podle údajů ministerstva školství přibližně 550 tisíc dětí.

Do škol chodí jen prvňáci a druháci

Do škol může nyní chodit zhruba 216 tisíc prvňáků a druháků, 27 tisíc žáků speciálních škol a 365 tisíc dětí ve školkách. Deváťáků je podle údajů ministerstva školství kolem 94 tisíc a žáků posledních ročníků maturitních i učňovských oborů asi 93 tisíc. Jejich návrat do škol označovalo ministerstvo za svou prioritu už dříve. Na jaře tyto žáky čekají přijímací, maturitní a závěrečné zkoušky.

Otevřou se jesle, ale zůstanou zavřené lesní školky

Ředitelé škol se už na začátku ledna obrátili na ministerstvo zdravotnictví také s výzvou, aby se mohly úplně otevřít i takzvané malotřídky. Podle organizátora výzvy, ředitele ZŠ v Branticích na Bruntálsku Adama Šimůnka, je z celkového počtu více než 4000 základních škol v Česku 38 procent malotřídních. Na podzim jim ministerstvo udělilo výjimku, díky které se s prvňáky a druháky do tříd mohli vrátit i jejich spolužáci z prvního stupně. Ostatní žáci malotřídek zůstávali doma.

Blatný dnes rovněž uvedl, že se umožní i činnost jeslí pro děti do tří let. Naopak dál uzavřené mají zůstat takzvané lesní kluby, jejichž zástupci upozorňovali, že fungují stejně jako mateřské školy. „Bohužel po legální a formální stránce se v současné době jedná o spolky a vzájemnou výpomoc lidí, takže my to nemůžeme vyjmout výjimkou, protože to má jiný statut než zmiňované mateřské školy," řekl ministr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, školy, závěrečné ročníky, lesní školky, Jan Blatný, Robert Plaga, ANO 2011, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Protiepidemický systém České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, Ministerstvo zdravotnictví České republi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závěrečné ročníky se budou moci vrátit do lavic. Lesní školky zůstanou nadále zavřené  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.