Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Národní knihovna opět zpřístupnila knihy online. K dispozici jsou pro studenty a učitele vysokých škol

Národní knihovna České republiky a Moravská zemská knihovna v Brně opět zpřístupní knihy online stejně jako na jaře. Od pondělí 2. listopadu mohou dočasný online přístup využít studenti a pedagogové vysokých škol, a to po celou dobu uzavření knihoven. Ty jsou v Česku opět zavřené od 22. října.

Nositelé práv mohou požádat o vyřazení z databáze

Národní knihovna získala ke zveřejnění knih souhlas kolektivních správců autorských práv, a to DILIA, OOA-S a Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Postupně mohou své digitální fondy postupně zveřejňovat i další knihovny.

Knihovny jsou v Česku zavřené od 22. října. Většina knihoven včetně Národní knihovny ČR své služby poskytují online. Výpůjčky a rezervace knih jsou automaticky prodlouženy. Veřejné knihovny byly uzavřeny i v první vlně pandemie, a to od 11. března do 27. dubna.

Velmi si vážím přístupu kolektivních správců autorských práv, nakladatelů i knihkupců, kteří nám poskytli souhlas se zpřístupněním. Po této službě byla v posledních týdnech velmi intenzivní poptávka a věřím, že to řadě studentů a vysokoškolských pedagogů ulehčí práci,“ uvedl generální ředitel Národní knihovny Vít Richter. Nositelé práv stejně jako nakladatelé vydaných děl mohou požádat Národní knihovnu a Moravskou zemskou knihovnu o vyřazení titulů ze zveřejněné databáze.

Povolen nebude tisk a stahování knih

Studenti a učitelé budou mít k dispozici více než 215 tisíc titulů monografií a periodik. To je dohromady téměř 64 milionů stran. Přístup bude umožněn institucím, které jsou registrovány ve federaci eduID.cz, formou aplikace Kramerius. Čtenáři budo moct fondy otevřít a přečíst. Povolen však nebude tisk či stahování, aby se eliminovalo nelegální šíření publikací. Podle generálního ředitele Národní knihovny jsou pravidla v tomto ohledu stejná jako v jarních měsících.

Rozhodování o zpřístupnění knih nebylo snadné

Podle předsedy Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martina Vopěnky bylo rozhodování tentokrát těžké, jelikož se blíží Vánoce a zavřená knihkupectví nebo nakladatelé s plnými sklady knih, které vytiskli právě na vánoční trh, zažívají nelehké období. Navzdory kritické situaci, ve které se ocitli, se rozhodli, že studentům a badatelům umožní přístup k digitálním formátům knih, které si nemohou fyzicky vypůjčit. „Všechny, kteří toho využijí, prosíme, aby si zapamatovali, jaké to bylo nemít přístup ke knihám, a aby si uvědomili, že bez podpory nakladatelů a knihkupců může být vydávání knih do budoucna téměř nemožné,“ doplnil Vopěnka.

Ohodnoť článek

Foto BrunoDelzant, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Štítky knihy, knihovna, Národní knihovna, online, kniha, Národní knihovna České republiky, Česko, Moravská zemská knihovna, Brno, DILIA, Martin Vopěnka, Vít Richter, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní knihovna opět zpřístupnila knihy online. K dispozici jsou pro studenty a učitele vysokých škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.