Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O odvolání děkana Ševčíka bude fakultní senát VŠE jednat 5. dubna

Zasedání akademického senátu Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze, na kterém by se mělo jednat o odvolání děkana fakulty Miroslava Ševčíka, zasedne ve středu 5. dubna. O termínu jednání rozhodlo v úterý předsednictvo fakultního akademického senátu.

O svolání schůze požádal ve čtvrtek 23. března rektor univerzity Petr Dvořák. Důvodem pro odvolání Ševčíka z funkce je jeho nevhodné chování na veřejnosti včetně účasti na protivládní demonstraci v sobotu 11. března, sdělil nedávno rektor.

Dvořák vyzval v pondělí 13. března děkana fakulty kvůli jeho vystupování na protivládních demonstracích k rezignaci. Ševčík tehdy uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod. Rektor následně po jednání vedení VŠE oznámil, že pokud Ševčík sám nerezignuje, za nejvhodnější řešení považuje, aby ho odvolal akademický senát národohospodářské fakulty. Pokud by fakultní akademický senát Ševčíka neodvolal, chce rektor využít své pravomoci navrhnout odvolání. K tomu by potřeboval souhlas akademického senátu celé vysoké školy. Zasedání celouniverzitního akademického senátu bude svoláno až v závislosti na výsledku jednání akademického senátu národohospodářské fakulty, uvedla dříve mluvčí VŠE Věra Koukalová.

Před budovou Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické na náměstí Winstona Churchilla na pražském Žižkově se dnes po poledni sešli studenti, kteří demonstrovali za odchod děkana fakulty Miroslava Ševčíka. Důvodem svolání demonstrace byla...

Ševčík tvrdí, že u protestu před Národním muzeem v Praze, kde se po skončení protivládní demonstrace část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, jen pomáhal zraněnému. Odmítl, že poškozuje dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici a rektor školy.

Kvůli nespokojenosti se Ševčíkovým vystupováním na veřejnosti chtějí odchod nynějšího děkana z funkce také někteří studenti a absolventi VŠE. Naopak ho v otevřeném dopise rektorovi nazvaném „Nechte učit Ševčíka" podpořili někteří politici, publicisté, podnikatelé či právníci, mezi nimi poslanci SPD Jaroslav Bašta a Jiří Kobza, ústavní právník Zdeněk Koudelka a šéfka Trikolory Zuzana Majerová. Na podporu Ševčíkova setrvání ve funkci děkana vznikla také petice.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VŠE

Štítky VŠE, Ševčík, demonstrace, odvolání, rektor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O odvolání děkana Ševčíka bude fakultní senát VŠE jednat 5. dubna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.