Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti řemesel poměří síly s odborníky v soutěži zručnosti

V pondělí 27. března proběhne už desátý ročník dovednostní soutěže Sollertia pro střední odborné školy. Zúčastní se jí Češi a Slováci, kteří se utkají o čestný titul Sollers, což v latině znamená zručný. V úterý 28. března pak proběhne slavnostní předání ocenění na Staroměstské radnici.

V soutěži si mohou studenti ověřit, jestli jsou jejich výkony srovnatelné s profesionálem z praxe, jejich vyzyvatelem do souboje. Ti nejlepší, kteří práci odvedou alespoň ze dvou třetin stejně dobře jako odborník, dostanou čestný titul a medaili ze 42 gramů ryzího stříbra, kterou vyrazila Česká mincovna. Vítězové ceny dostanou v úterý na slavnostním předání v Brožíkově sále Staroměstské radnice.

Soutěžit mohou studenti v osmi oborech: kadeřníci, kuchaři, malíři, autolakýrníci, elektrikáři, truhláři, kováři a strojaři. V některých kategoriích proti sobě nastoupí Pražané, některých se zúčastní také studenti z krajů a ze Slovenska.

Soutěž propojuje školství a praxi

„Mnozí tvrdí, že slova jako „řemeslo“ anebo „žák a jeho mistr“ již vyšlo z módy, ale soutěž Sollertia ukazuje, že tomu tak rozhodně není. Tato soutěž je unikátním projektem utužujícím mladé lidi v zájmu o řemeslo a podporujícím jejich soutěživost. Těším se na setkání s novými talenty,“ uvedl ve zprávě pro novináře pražský radní Antonín Klecanda (STAN).

Odborníci se do soutěže zapojí nejen v roli vyzyvatelů, ale i jako porotci. U oboru kuchař například v porotě zasedne držitel michelinské hvězdy Radek Kašpárek, šéfkuchař restaurace U Matěje Jan Punčochář a vítěz soutěže MasterChef Česko Roman Staša. Zapojením odborníků chce soutěž rozšířit přímou účast podniků na obsahu výuky na školách. Tím dojde k posílení vazeb mezi školami a firmami jako budoucími zaměstnavateli studentů.

„Řemeslné dovednosti mají zvláště v dnešní době neocenitelnou hodnotu. Soutěž Sollertia je ukázkou toho, že na českých i slovenských školách najdeme spoustu šikovných žáků, kteří mají odvahu popasovat se s mistry svých oborů. Získání titulu Sollers jim pak kromě neocenitelné zkušenosti může pomoci v budoucím uplatnění na trhu práce,“ popsala přínos soutěže Barbora Kafková, koordinátorka projektu iKAP 2 – Komplexního programu rozvoje klíčových oblastí pražského školství, jehož je akce součástí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky soutěž, řemeslo, vzdělávání, SOŠ, škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti řemesel poměří síly s odborníky v soutěži zručnosti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.