Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtyřměsíční chápan má jméno. V Zoo Praha ho v sobotu pokřtili

Malý chápan středoamerický se narodil v září, čtyři měsíce byl beze jména. To se změnilo v sobotu, kdy se jeho kmotrem a adoptivním rodičem stal zmocněnec Vlády ČR pro vyjednávání o ochraně biodiverzity Ladislav Miko.

Sameček dostal mexické jméno Tiko, které znamená 'malý bratr'. Jeho kmotrem se stal přírodovědec a zmocněnec vlády pro vyjednávání o ochraně biodiverzity Ladislav Miko. 

Ocas je pro chápany jako pátá končetina

Matky chápanů jsou velice obětavé a mláďata dlouho nosí na břiše nebo na zádech. Tika je proto složité zahlédnout celého. Jeho matka Talula, které je 22 let, se o něj podle ošetřovatelů stará velmi dobře. Chápani mají drobné tělo s dlouhým ocasem, který jim pomáhá s pohybem ve větvích. Na konci mají lysou plochu, díky které se mohou větví lépe držet.

Chápani jsou v Zoo Praha umístěni na Opičích ostrovech. SPolu s Tikem čítá skupina 6 členů. Mezinárodní svaz ochrany přírody vede chápany jako ohrožený druh, poddruh chápan středoamerický mexický je kromě Prahy chován už jen ve dvou evropslých zoologických zahradách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky Zoo Praha, opice, chápan, křest, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřměsíční chápan má jméno. V Zoo Praha ho v sobotu pokřtili  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.